Връщат военното обучение на училищe

Депутатите приеха на второ четене текстове от закона за резерва на въоръжените сили на България. С тях се регламентира и военното обучение на учениците.

Българските гражданите преминават подготовка за усвояване на знания за защита на отечеството в девети и десети клас на средното си образование. Подготовката се осъществява в рамките на пет учебни часа за девети клас и пет учебни часа за десети клас от определените в учебните планове часове на класа.

Към граждански висши училища, военни академии и висши военни училища за студентите в тях се разкриват курсове по начална и/или специална военна подготовка от министъра на отбраната, съгласувано със съответните ръководства.

Курсовете могат да се организират и провеждат под формата на специализирани курсове и семинари, групови и практически занятия, демонстративни военизирани занятия и военни игри или стажантски курсове. Участието в курсовете е доброволно, като те се провеждат по решение на органите за управление на висшето училище или военната академия, в което се определя броят на участниците.

Тематиката на курсовете се определят от министъра на отбраната.

Българските граждани без военна подготовка, желаещи да получат начална и/или специална военна подготовка, могат да преминат курс, организиран от Министерството на отбраната, ако отговарят на определени изисквания: да са пълнолетни граждани и да нямат друго гражданство, да са годни и психологически пригодни за военна служба, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Успешно завършилите курса по началната военна и/или специална военна подготовка полагат военна клетва, присвоява им се военно звание при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона, и се водят на военен отчет.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини