Цунамито изрови саркофаг и римска крепост

Останки от внушителна римска крепост изникнаха след жестоката морска буря на брега край бургаския квартал Сарафово под военната почивна база. Бурните вълни са разрушили част от крайбрежието и са разкрили масивни зидове на сгради и древни пристанищни съоръжения, предаде "Монитор". Открита е и каменна колона с римски надписи, които вероятно ще хвърлят светлина върху миналото на това място.

В момента обектът е отцепен и достъпът на външни лица е забранен заради опасност от свлачища и наводнения откъм морето. Точно до римската крепост вълните изхвърлиха и каменен саркофаг. Той е забелязан в морето на няколко метра от основите на античния зид. Все още никой не е стигнал до него, не е ясно и какво се крие вътре. Археолозите са открили на брега около крепостта няколко необичайно големи животински кости, които тепърва ще бъдат изследвани. Очевидци разказаха, че

морето е измило огромни зидове

между които се показва масивна канализация. "Под земните маси се забелязват ясно части от антични амфори, делви и други керамични съдове за бита", разказаха общински служители, които са присъствали на огледа.

Историците все още не знаят името на древното селище. За тях находката е истинска сензация, защото полисът не е бил отбелязан на нито една от древните карти.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини