3 млн. лв. щети след потопа

Три милиона лева са щетите от разрушените 55 къщи в харманлийските села Бисер и Лешниково след наводнението на 6-ти февруари. Село Иваново днес се прости с Васил Делев, чието тяло беше намерено в четвъртък. Жертвите от наводнението в района са 10.

Разрушената жилищна площ в с. Бисер е 4765 кв. м., а щетите са за над 3 млн. лева. Унищожени са мебели за 320 хиляди лева и селскостопански постройки за 60 хиляди лева. Това са първоначалните данни.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова заяви пред БНР: „Общо 3 млн. лв. ще излезе възстановяването на железния път. Щетите по селото са за 3 млн. лева. 300 хил. лв. са вложени за аварийното възстановяване а републиканската пътна мрежа и мостовете, а за да бъдат въведени те в технико-експлоатационно състояние, каквото е по нормите, ще са необходими още 3 млн. лв.”

30-годишната Калина от с. Бисер загуби близък човек. Къщата й е наводнена, магазинът разрушен. Тя вече е разчистила отломките и подсушава сградата. Младата жена се надява на помощ: „Ако има някой да помогне със средства да може да се възвърнат мебелите. Без пари нищо не става”.

Калина очаква и обезщетение от държавата.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова назначи специална комисия от специалисти на Басейнова дирекция и обсерваторията, която в четиридневен срок да е готова с анализ за речните корита в района и дългосрочна прогноза за времето.

В доклада ще стане ясно какво се случва с водата на река Бисерска при обилно снеготопене и при липсата на двата язовира Иваново и Елена. Анализът се прави, за да бъдат взети превантивни мерки за опазване на селата Лешниково, Бисер и град Любимец.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини