Дизелът удари рекорд – 2.70 лв. Преглед на националния печат

Годишнината от гибелта на Апостола и съвременните измерения на неговия подвиг са  сред водещите теми на всекидневниците в понеделник.

„Стотици сведоха глави пред Левски...
Левски да бъде обявен за светец, а Ловеч да оглави движението за канонизирането на Дякона. Това поискаха група ловешки интелектуалци в навечерието на 139-ата годишнина от обесването на Апостола.
Идеята за канонизирането на Васил Иванов Кунчев се подема за втори път от Ловеч.
Преди година тя бе огласена от Ловчанския митрополит Гавриил, който е сред най-ревностните пазители и проповедници на житиеписа на идеолога на българската национална революция.
Стотици софиянци се поклониха с цветя на Паметника на Левски в столицата в неделя. Сред тях бяха и футболистите от "Левски", придружени от ръководството на клуба и верни фенове..." - пише в. „Труд".

В. „Стандарт" цитира речта на президента Росен Плевнелиев по повод на годишнината от смъртта на Левски:
„Живеем във време на силни личности и на ярки индивидуалности. Нужни са ни лидери, които не само да показват пътя, но и да са готови да го извървят докрай. Васил Левски е ярък пример за това - той ни показа, че за да поведеш народа, трябва сам да направиш първата крачка...
Благоденствието се постига, когато всеки си върши работата, както я вършеше Левски - съвестно, отговорно, прецизно. Неговата дейност е урок по политическа отговорност, неговото тефтерче е наръчник за държавника..."

„Има разминаване между датата на смъртта на Левски - 18 февруари, която тя се отбелязва в редица градове, включително и в родното му Карлово, и почитането на кончината му в по-голямата част от страната - 19 февруари.
"Почитта на Левски към неговата кончина се дава не когато трябва. Тук става дума за една досадна грешка, която, преповтаряйки всяка година, показваме много лош пример на децата си, а да не говоря, че е нихилизъм", каза вчера по БНР историкът от Великотърновския университет доц. Петко Петков." - информира в. „Дневник".

Темата за досиетата на агентите на бившата Държавна сигурност отново е сред най-отразяваните теми във всекидневния печат.

„6377 от 113 000 проверени българи се оказали с досиета" - съобщава в. „Сега".
„Комисията по досиетата е проверила около 113 000 души, като от тях свързани с Държавна сигурност (ДС) са се оказали 6377 души...
Оповестените имена на сътрудници на ДС са 5782 заради ограниченията, наложени от закона. Така например комисията няма право да съобщи имената на починалите, както и на хората, поискали сами да бъдат проверени за принадлежност към комунистическите тайни служби.
Най-голяма част от проверените - между 63 и 64 хиляди, са попаднали в обхвата на закона заради участието им в различни избори. За около 42 000 души справка е направена заради длъжността, която заемат.
Сами са поискали проверка за връзки с ДС 831 лица. Във вторник комисията за досиетата ще даде отчет за работата си, като ще предложи и мерки, които да и позволят да разкрива повече информация." - се казва в публикацията.

В. „24 часа" също помества публикация по темата:
„Над 120 000 лица са проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност е проверила Комисията по досиетата от 2007 година досега. Това съобщи пред БНР председателят й Евтим Костадинов.
Повече от 64 000 души са проверени във връзка с изборите. 42 000 от хората, заемащи публични длъжности, също са били обект на проверка на комисията...
Във вторник имаме отчетна конференция за 5-годишната си дейност. Успоредно с обобщените данни, които ще представим, ще си позволим да споделим и пречките, които съществуват пред нас, прилагайки стриктно закона.
Законът трябва да бъде по-отворен към обществото, подчерта той. Ние ще дадем своите предложения, а законодателят да реши какво може да се направи."

„Най-голяма част от проверените - между 63 и 64 хиляди, са попаднали в обхвата на закона заради участието им в различни избори. За около 42 000 души справка е направена заради длъжността, която заемат.
Сами са поискали проверка за връзки с ДС 831 лица. Във вторник комисията за досиетата ще даде отчет за работата си, като ще предложи и мерки, които да и позволят да разкрива повече информация.
В момента комисията работи по проверка за свързаност с комунистическите тайни служби на кредитните милионери и ръководителите на висши учебни заведения." - допълва темата в. „Дневник".

Вестниците в понеделник информират за поскъпване на горивата.

„Цените на бензина и дизела поставиха нов рекорд" - пише „Сега".
„Цените на горивата покориха поредния връх. След като в средата на миналата седмица петролът удари безпрецедентните за последните 6 месеца 120 долара за барел, "ЛУКойл Нефтохим" вдигна цените на най-масовия бензин А 95 с 1.7%, а на дизела - с 1.41%. От 16 февруари цените на едро на бензина и дизела са се повишили съответно с 4 ст. и 3 ст. Това автоматично се отрази в цените на дребно с почти идентични стойности. Така дизелът достигна рекордни нива от 2.70 лв. на литър, а безоловният бензин А 95 вече се продава за 2.57 лв. за литър.
Числата от февруари бият предишния рекорд от 2008 г., когато по бензиностанциите литър дизел се продаваше за 2.67 лв., а бензин А 95 - за 2.54 лв.
Данните на Националния статистически институт сочат, че за година литърът дизел е поскъпнал с 30 стотинки, а бензините - между 10 и 16 стотинки...
Освен че отбелязваме най-високите цени на горивата досега, оказва се, че България е и европейската страна, в която цената на дизела превишава най-много тази на бензина. При сравняване на търговските цени на двете горива, дизелът е по-скъп с 5.6%. Подобно е положението във Великобритания, където разликата е от 4.9%. Като цяло обаче тенденцията в ЕС е противоположна - средната цена на бензина там превишава тази на дизела с 3.7%. Най-значима е разликата в съотношението в Холандия, където дизелът е с цели 19% по-евтин от бензина. Във Франция този процент е близо 14%..." - се казва в статията.

„Заради дизела очакват нов скок на билета за автобус" - алармира в. „24 часа".
„Превозвачи са притеснени за цената на дизела. Те увеличиха цената на билета за автобус от 1 февруари с около 5%. "Ако продължава с този темп - за 20 дни нафтата поскъпна с 30 ст., ще трябва да вдигам цените с още 5 на сто", коментира вчера шефът на "Карат-С" Миролюб Столарски.
Към края на годината като нищо дизелът ще удари 3 лв. Това пък прогнозира вчера шефката на "Етап" и "Груп" Галя Топалова. Тя очаква към май горивото да скочи с още 10 ст. Вече вдигнахме цените с 2 лв. за дълги разстояния и с 1 лв. за къси. Не можем повече, защото няма пътници, а и БДЖ ни е жестока конкуренция, смята Топалова. Но към месец май, ако се запази този темп на растеж на горивото, пак ще има увеличение на цените на автобусите, казва и тя.
И шефът на "Биомет" Ваньо Алексиев призна, че продължи ли дизелът нагоре, ще трябва да мислят за по-скъпи билети. Миналата седмица дизелът стигна 2,70 лева. От началото на февруари поскъпването му е с 4 ст. Дизелът с екодобавка - ЕСТО, пък удари 2,78 лева. От началото на февруари досега масовият бензин А-95 поскъпна с 8 ст. и вече е 2,56 лв.
В началото на месеца "Лукойл България" обясниха поскъпването с по-високи котировки на готовите горива на международните пазари, което се дължало на повишеното потребление заради студовете в Европа." - продължава всекидневникът.

Вестниците съобщават и за кончината на именития български ия актьор Георги Черкелов.

„Големият български артист Георги Черкелов е починал тази нощ на 81-годишна възраст, съобщи БТА, като се позова на информация от семейството му. Актьорът претърпя инсулт малко преди Коледа. Дни по-късно стана ясно, че той е проявил симптоми на онкологично заболяване.
През последните години Георги Черкелов живееше в усамотение в ловешкото село Ъглен заедно със съпругата си Зина, като продължаваше да се изявява на сцената. "Черкела беше космос", така коментира новината по Би Ти Ви неговата колежка Мария Статулова." - пише „Дневник".

„Незабравимият актьор, останал и до днес в съзнанието на хората като емблематичния майор Богдан Велински от сериала "На всеки километър", е починал в нощта срещу неделя на 81 години.
Черкелов претърпя тежък инсулт непосредствено преди Коледа. Той бе приет на лечение в изключително тежко състояние, като медиците не даваха гаранция за живота му...
Повече от 20 години той странеше от светския живот. Беше щастлив в отшелничеството си в село Ъглен, споделено единствено със съпругата му Зина. Едно от малкото пътувания, които предприемаше, беше в Щатите, при дъщерите и внуците си. А единствените, и то рядко, роли, които приемаше, бяха във филмите на сина му, режисьора Иван Черкелов - "Търкалящи се камъни" и "Стъклени топчета". Все пак направи едно изключение напоследък.
Последния път, когато го видяхме сред арт гилдията подръка със Зина, беше през октомври миналата година на премиерата на филма "Операция "Шменти-капели". Влади Въргала специално му бе отредил малка, но ключова роля в авторската си лента.
Черкелов беше известен не само с невероятния си професионализъм, но и с интелекта и философското си чувство за хумор. Неведнъж е признавал, че предпочита да страни от шумните компании и бърборенето с познати." - напомня в. „Стандарт".

„Доскоро 81-годишният актьор се чувствал добре за своята възраст и правел проекти за нови участия... Преди 2 години той получи наградата "Аскеер" за цялостен принос към театъра.
Повече от 20 г. Георги Черкелов и съпругата му Зина избраха за свой дом ловешкото селце Ъглен, наслаждавайки се на пасторалното спокойствие и липсата на суета на това място. Пътуваха и до Индия, където живееше една от дъщерите им. "Наиграх се", възкликваше актьорът. И питаше: " С кого да играя? Нашата работа е колективна..."
"Достолепният", го нарече в навечерието на 70-годишнината му големият режисьор Вили Цанков: "Черкелов запази достолепността на български актьор. Той предизвикваше публиката да очаква от него, да създава свой не особено динамичен процес на поведение и необяснимо беше за някои защо в паузите на неговата игра публиката не зашумяваше, а чакаше напрегнато какво ще направи. Малко са днес достолепните на сцената..." - допълва темата в. „24 часа"

„Роден е на 25 юни 1930 г. в Хасково. Учи 3 години право в СУ, но го тегли към ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Там се дипломира в две специалности - актьорско майсторство и режисура. Назначават го за актьор във Врачанския театър, след това играе в Младежкия и Народния театър, в Сатирата. Пет години е бил и театрален директор в Плевен, където режисира постановката "Спасителят в ръжта". Режисьор и сценарист е и на филма "Спирка Берлин".
В киното дебютира през 1961 г. Създава около 70 роли - в "Цар и Генерал", "Юлия Вревская", "Хан Аспарух", "Господин Никой", "Сватбите на Йоан Асен", "Допълнение към закона за защита на държавата", "Зарево над Драва", "Иван Кондарев", "Князът", "Топло", "Бронзовият ключ"... Но най-популярна е тази на Богдан Велински в соцсериала "На всеки километър" от 1970 г. - събирателен образ на Никола Гешев. Любопитно е, че актьорът никога не е членувал в никоя партия. Само благодарение на таланта си той 50 години не слиза и от театралната сцена. Там се превъплъщава в над 100 образа, много от които - герои на Шекспир..." - припомня в. „Труд".

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини