Обстановката в страната остава тежка

Остава обявеното бедствено положение в областите: Хасково, Кърджали, Шумен, община Костинброд и община Антон, Софийска област, гр. Поморие и Ахелой в Бургаска област, община Сливо поле, Русенско и община Велинград, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тежко е положението в областите: Хасково, Кърджали, Русе, Разград, Силистра, Шумен и София. Температурите са в интервал от -25° до -3°. Сняг вали в областите Пловдив, Кърджали и в районите на Малко Търново, Босна, Царево, Обзор, Самоков и Боровец. Снегонавяване има в областите Силистра, Русе и Разград.

Продължава провеждането на операции за ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково, където обстановката допълнително се усложни от падналите обилни снеговалежи и навявания от силен вятър. Продължава провеждането на операцията по издирване на двамата граждани в неизвестност във взаимодействие с екипи на БЧК.

Служители на МВР продължават провеждането на операции по отводняване на обекти в Харманли, с. Бисер и Свиленград. Във взаимодействие със структури на АПИ и общините Хасково, Харманли и Свиленград е осигурен достъп до откъснати населени места за извозване на болни и доставяне на продукти от първа необходимост. Оказва се съдействие на закъсали граждани, АПИ и енергоразпределителните дружества. Изтеглени са общо 47 закъсали транспортни средства в областите Русе, Силистра, Добрич, Ямбол и Монтана. Предвид въведените ограничения на движението на тежкотоварни автомобили за взаимодействие с БЧК и общините Благоевград, Симитли и Петрич бяха осигурени храна и топли напитки за водачите.

В гр. Поморие и Ахелой са предприети мерки за усилване на вълноломите и недопускане на наводнения. Поради покачване нивото на река Ахелой и създаване на опасност за заливане на пътя Бургас - Несебър и къмпинг "Ахелой", са предприети мерки за временно ограничаване изпускането на яз. Ахелой. Екипи на МВР евакуира трима работници от сграда на Черноморски солници - Бургас, поради заливане от морето на пътя между сградата на солниците и главен път за гр. Бургас. Оказаха помощ и бяха извозени до лечебните заведения 36 болни на хемодиализа в областите Русе, Добрич, Шумен и Разград. 

От екипите на МВР е оказана помощ с високопроходима техника на три родилки от с. Богданци, общ. Тутракан, с. Черногор, общ. Главиница обл. Силистра и с. Саранци, общ. Горна Малина, област София. Във взаимодействие с екипи от планинска спасителна служба при БЧК, с моторна шейна са евакуирани двама възрастни жители от с. Ямна, община Етрополе. Продължава операцията от спасителен екип на ГДПБЗН с високопроходима верижна техника /МТЛБ/ за извозване на болен мъж от махала "Кръста" с. Средни рът, обл. Враца.

В 41 населени места на територията на области София - Самоков, Своге, и Костинброд, Смолян - Баните, Рудозем и Девин, Кърджали - Джебел, Момчилград и Крумовград, Пазарджик - Велинград, е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Служителите на МВР съвместно с местната власт продължават спасителните операции за осигуряване на достъпа до населените места и снабдяването на жителите им с продукти от първа необходимост.

Без електрозахранване продължават да са 68 населени места в областите София, Добрич, Смолян, Пазарджик, Стара Загора и Хасково, а други 52 са с нарушено водоснабдяване.

Очаква се поетапно да пристига помощ чрез Механизма на ЕС за Гражданска защита. От Италия - 20 зимни палатки; От Унгария - 100 000 чувала за пясък ; от Белгия - 80 000 чувала за пясък и 2000 кв. м. ГЕО текстил за диги и от Румъния - 80 000 чувала за пясък.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Продължават да преливат общо 6 от тях (яз. Ивайловград, яз. Студен кладенец, яз. Боровица, яз. Камчия, яз. Ясна поляна и яз. Йовковци). Дадени са предварителни указания за понижаване на водните нива в язовирите и достигане на предписаните ограничителни режими в завиряванията им. На всички потенциално опасни язовири са отворени основните изпускатели с цел облекчаване на съоръженията и създаване на свободни обеми. Организирано е постоянно наблюдение за състоянието им.

През изминалия ден нивото на река Тунджа при Елхово беше завишено и достигна 3 м .( при критично 3, 40 м.). По реката има ледоход, температурата е около -15 градуса и очакванията са за по-голямо замръзване, което би довело до заприщване и разлив. В тази връзка съвместно с общините Елхово и Ямбол е създадена организация за постоянно наблюдение в критичните точки и са в готовност за предприемане на необходимите действия.

През ГКПП – Дунав мост се пропускат всички МПС, с изключение на товарните над 10т.

Отпадна забраната за движение на превозни средства над 10 т в участъци от магистрали в областите: АМ, ,Тракия", на територията на област Бургас; АМ ,,Хемус", на територията на област Шумен. Отпадна забраната за движение на превозни средства над 10 т в участъци от републиканските пътища, както следва: пътят Русе – Варна на територията на областите Русе, Разград и Шумен; пътят Шумен – Търговище на територията на област Шумен; пътят Русе – В. Търново на територията на област Русе; пътят София – Карлово – Бургас на територията на област Бургас. Остава забраната за движение на МПС с тегло на 10 т. по останалите републикански пътища в областите: Русе, Бургас, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Хасково.

Днес ще продължат дейностите в с. Бисер, гр. Свиленград и гр. Харманли на територията на област Хасково, където ще се отводняват жилищни и обществени сгради и ще започне изсушаване на помещенията с апарати за изсушаване. Ще продължат операциите по отводняване на залетите площи на територията на общини Поморие и Царево. Ще се следи и анализира нивото на река Тунджа в нейните критични точки, като при необходимост спасителните екипи имат готовност за действие. Поради свличане на земни маси и просмукване на вода на лявата дига на р. Камчия до с. Дъбравино, общ. Аврен, ще се предприемат мерки за заздравяване на дигата. Ще продължат спасителните операции за достигане на населените места без достъп в Области София, Смолян, Кърджали и Пазарджик, както и осигуряването на жителите им с продукти от първа необходимост и оказването на съдействие на електроснабдителните дружества и органите на местното самоуправление за осигуряване на нормалното електроснабдяване на населените места в Области София, Добрич, Смолян, Стара Загора, Пазарджик и Хасково.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини