Д-р Мухтаров иска фонд ин витро за кърджалийки

д-р Мухтаров

  Важно предложение при обсъждането на бюджета на община Кърджали направи независимия общински съветник д-р Марин Мухтаров.Той настоява да се отделят от хазната пари за програма за оплождане ин витро на кърджалийки.Привеждаме дословно предложението на народния избраник,направено до кмета Хасан Азис.

                                                                     До

                                                                      Кмета на община Кърджали

                                                                      Копие:

                                                                      Председателя на Общински съвет –

                                                                      Кърджали

                                          П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

От д-р Марин Мухтаров – независим общински съветник в Общински съвет – Кърджали

Уважаеми г-н Кмет,

Предлагам в проектобюджета на община Кърджали за 2012 г.  да бъдат заложени средства за създаване на общинска програма за асистирана репродукция, известна като ин витро.  Интересът към процедурите ин витро е изключително висок, но необходимите средства са непосилни за много семейства. Повечето от тях използват възможностите на държавния Фонд “Асистирана репродукция”, който позволява до 3 опита.

Няколко общини – Благоевград, Бургас, Несебър, Велико Търново, Разлог, Русе и Стара Загора – работят по общински програми за асистирана репродукция, за да помогнат на двойките с репродуктивни проблеми. Общинските съвети са приели правилници, които регламентират критериите за финансиране на ин витро процедурите.

Предлагам в проектобюджета на община Кърджали за 2012 г. да бъдат заложени 24 000 лева, като еднократната помощ за двойка е 2 хиляди лева годишно. Това означава 12 семейства да получат шанс за още един опит.

Очаквам и Вие, и общинските съветници да проявите разбиране и да насочите нужните средства към създаване на общинска програма за асистирана репродукция и да възложите изработването на Правилник за  финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми.

Ползите от изразходваните по този начин средства могат да се окажат   огромни – в интерес и на общината,  и на семействата и двойките, които живеят на съпружески начала.   

Кърджали,                                Д-р Марин Мухтаров:         

03.02.2012 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини