Язовирът при Македонци заплаха за хората,бързо го ремонтират

11 язовира изчезнали, установи одит на Сметната палата, заяви за "Гореща точка" по ТВ7 Валери Димитров, председател на Сметната палата. Той добави още, че трябва да се промени Законът за общинската собственост по въпроса за строително-напоителните системи.

Общо 11 физически съществуващи водоема не са записани в баланса на земеделското министерство, стана ясно от думите на шефа на Сметната палата проф. Валери Димитров.
"При одита се установи, че определен брой язовири не съществуват. Физически обаче ги има и министерството трябва да ги запише като актив", каза в рубриката "Гореща точка" проф. Димитров.
По думите му не се знае кой стопанисва и арендова язовирите "Малко Шарково", "Сопот", "Пчелина", "Тракиец", "Тополница", "Ахелой", "Бели Лом", "Дяково", "Жребчево", "Порой", "Съединение".

Не са им издадени актове за държавна собственост. Има водоеми пък, които са заведени на смешно ниски цени. Пример е "Панчарево", който "струва" малко над 380 хил. лв., каза шефът на Сметната палата.
По думите му министър Мирослав Найденов е поел ангажимент тези язовири да се преброят и осчетоводят.

"Надявам се до средата на годината да е готово преброяването. Назначен е одит и на "Напоителни системи" ЕАД, което е собственост на Министерство на земеделието", добави Валери Димитров.

Заложихме одит на всички строително-напоителни системи,

заяви Валери Димитров, председател на Сметната палата за "Гореща точка" по ТВ7. Когато няма ясна позиция за това кой стопанисва язовирите, винаги ще има неуредици с тях, добави още той.

В момента част от язовирите и много водоеми са отдадени за стопанисване на частни лица. Това създава проблеми с контрола върху тях.

Трябва да се промени Законът за общинската собственост,

защото той сега позволява на общинските служители да отдават водоемите на частни лица, заяви още Валери Димитров.  

Във вторник, деня след трагедията в Хасковско, бе решено всички язовири в страната ще бъдат обявени за публична държавна собственост.

Междувременно в пряко включване от Кърджали областният управител Иванка Таушанова съобщи, че на територията на областта има два големи язовира, но няма опасност да прелеят. 

Арендаторът на яз. "Македонци" пък е сигнализирал за проблеми и те са вече отстранени. Общо 400 са язовирите в Кърджалийско, от които потенциално опасни са 31 и са под наблюдение. Водите в около 40 се пускат контролирано.

Заради голяма авария в Кърджали има режим на водата, но водоснабдяването не е прекъснато, уточни още областният управител.

bnews.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини