Търсят булки за 50 бекяри в Млечино

В ардинското село Млечино броят на ергените вече надвишава 50. Един от тях е кметът Улви Юзеир. Причината е една – няма работа и пари. Местните моми предпочитат да се омъжат в Ардино и Кърджали или в Турция.

Сега през зимата всички са си на село. Всяка сутрин ергените се събират в местните кръчми и кафенета, за да побъбрят за бъдещето си. Заради кризата повечето от тях са безработни.

45-годишният Касим е един от ергените в селото.  Той е с основно образование и живее заедно с родителите си в близката махала Брянево. Заедно отглеждат овце и крави. Питаме го кога ще се ожени. Как ще издържам семейство, като себе си не мога да издържам. Сега не мисля за булки, а как да нахраня добитъка, казва той.

Преди една седмица ходил в Бурса на гости у роднини. Запознали с една мома, но пак не станало. Всеки понеделник отива в Ардино, за да се оглежда за подходяща жена, но без успех. Касим вече не вярва, че ще намери любовта на своето сърце. Според него причините са беднотия, липса на перспективи и твърде много работа на село.

43-годишният Рейхан също не е женен, гладач е в местната текстилна фирма. Искам да се оженя като всички нормални хора, но как да си намеря жена, след като всички моми бягат от селото. Имам двуетажна къща с двор, работа и пари, но градовете примамват момичетата с по-добри възможности, а ние тук оставаме бекяри за цял живот, казва старият юнак.

Китното ардинско село Млечино е едно от най-прекрасните места за живеене в кърджалийския край. Разположен е сред красивата природа на Родопа планина. Населението на селото е над 500, но през лятото се удвоява, тъй като пристигат много изселници от Турция, Гърция, Белгия и Англия. Селото е голям административен център в района на община Ардино. Преди демократичните промени Млечино е бил прочут както с рекордния брой на висшистите и на новородените , така и с работещите цехове и фабрики. През тези години населението на Млечинския район наброявало около 3000 души. Било важно село на кръстопът. От автобусите всеки ден се изсипвали хора. Млечино гъмжело от народ. Училището (сега вече закрито) пълно с деца, а във всеки клас е имало по две паралелки с над 30 ученика.

Текст за снимки:

43-годишният Рейхан от Млечино работи като гладач в местната шивашка фирма. Той е все още ерген и търси булка, която да заживее с него в красивото родопско селце.

45-годишният Касим вече не вярва, че ще намери любовта на своето сърце.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини