23 °C

Търсят булки за 50 бекяри в Млечино

В ардинското село Млечино броят на ергените вече надвишава 50. Един от тях е кметът Улви Юзеир. Причината е една – няма работа и пари. Местните моми предпочитат да се омъжат в Ардино и Кърджали или в Турция.

Сега през зимата всички са си на село. Всяка сутрин ергените се събират в местните кръчми и кафенета, за да побъбрят за бъдещето си. Заради кризата повечето от тях са безработни.

45-годишният Касим е един от ергените в селото.  Той е с основно образование и живее заедно с родителите си в близката махала Брянево. Заедно отглеждат овце и крави. Питаме го кога ще се ожени. Как ще издържам семейство, като себе си не мога да издържам. Сега не мисля за булки, а как да нахраня добитъка, казва той.

Преди една седмица ходил в Бурса на гости у роднини. Запознали с една мома, но пак не станало. Всеки понеделник отива в Ардино, за да се оглежда за подходяща жена, но без успех. Касим вече не вярва, че ще намери любовта на своето сърце. Според него причините са беднотия, липса на перспективи и твърде много работа на село.

43-годишният Рейхан също не е женен, гладач е в местната текстилна фирма. Искам да се оженя като всички нормални хора, но как да си намеря жена, след като всички моми бягат от селото. Имам двуетажна къща с двор, работа и пари, но градовете примамват момичетата с по-добри възможности, а ние тук оставаме бекяри за цял живот, казва старият юнак.

Китното ардинско село Млечино е едно от най-прекрасните места за живеене в кърджалийския край. Разположен е сред красивата природа на Родопа планина. Населението на селото е над 500, но през лятото се удвоява, тъй като пристигат много изселници от Турция, Гърция, Белгия и Англия. Селото е голям административен център в района на община Ардино. Преди демократичните промени Млечино е бил прочут както с рекордния брой на висшистите и на новородените , така и с работещите цехове и фабрики. През тези години населението на Млечинския район наброявало около 3000 души. Било важно село на кръстопът. От автобусите всеки ден се изсипвали хора. Млечино гъмжело от народ. Училището (сега вече закрито) пълно с деца, а във всеки клас е имало по две паралелки с над 30 ученика.

Текст за снимки:

43-годишният Рейхан от Млечино работи като гладач в местната шивашка фирма. Той е все още ерген и търси булка, която да заживее с него в красивото родопско селце.

45-годишният Касим вече не вярва, че ще намери любовта на своето сърце.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини