Код „червено”в Кърджали,опасност от наводнения

Код „червен” е обявен на територията на две области в страната – Смолян и Кърджали. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Код „червен” означава, че времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети.

Температурите са в интервал от -14°C до +6°С. Времето над страната е облачно.

Сняг вали в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, В. Търново, Русе, Търговище, Силистра, Разград, Сливен, Стара Загора, София и в районите на Карнобат, Айтос, Тервел, Шипка, прохода на Републиката и Петрохан.

Дъжд вали в областите Ямбол, Хасково, Кърджали и в района на Нова Загора.
Вятър духа в областите Силистра, Добрич, Русе, Шумен, Варна и в района на Кула.

Код  „оранжево” ще бъде обявен за Западна България, а за останалата част от страната - код „жълто”.

В областите Смолян и Кърджали днес ще вали силен дъжд, има опасност от локални наводнения. При положителните температури снежната покривка в районите под 1500 м ще се топи, увеличавайки речния оток. В област Кърджали има прелели реки и голяма част от третокласните пътища не са обработени, тъй като са залети с вода.

Очаква се във вторник да е най-усложнена обстановката с обилни валежи от 15 мм на час, особено в районите на Видин, Смолян, Кърджали, Софийска област. Количествата валежи от дъжд в Родопската област ще достигат и надминават на места 50-100 л./кв.м.
През следващите няколко дни минималните температури ще са твърде ниски, в повечето райони между минус 15 и минус 20 градуса, а на места и по-ниски.

От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха за възможни заледявания на пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на цялата страна. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и скорост, съобразена с конкретната обстановка на пътя и метеорологичните условия. Въпреки че магистралите и основните пътища са почистени, има голяма вероятност от образуване на заледени участъци, който могат да изненадат водачите на МПС.По възможност да се отложат пътуванията в тъмните часове на денонощието призовават от пътната агенция. Да се предприема пътуване само след проверка на изправността на автомобила и годността му за движение в условия на зима.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия.
 Пътните настилки са мокри, отделни участъци са заснежени и заледени, същите се обработват и опесъчават.
Ограничения за движение - път І-5 Хасково-Кърджали, забранено движението на МПС с тегло над 15 т. в участъка „Черноочене-Кърджали”. Временно се затваря път Синчец – Джебел поради свлачище.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини