Пазарът в Кърджали залят с ментета на „Адидас”,отнасят го дребните търговци

 Пазарът на Кърджали е залят с ментета на анцузи „Адидас” , „Пума” и „Найк”.Освен на сергиите фалшификатите се предлагат и в магазини.Стоката пристига предимно от Истанбул и добре копира оригиналите.Често стоката се пренасят с тирове между другите пратки. Кърджалийци с охота купуват ментетата, които им излизат на половин цена.Да носиш анцуг „Адидас” е мода наложена от борчетата.Тя е по вкуса на младите в Кърджали.

  Опити да се пресече търговията с ментета са правени не един или два пъти.Акциите в Кърджали се провеждат от Териториалното звено за борба с организираната престъпност. Най- мащабната операция бе извършена на 13 август 2011 година. Денят се оказа фатален ,както за търговци на едро,така и за продавачи на дребно. Срещу тях бяха заведени дела по Закона за марките и географските означения. В съда повечето търговци признаха вината си и сключиха споразумения с прокуратурата като отърваха затвор. Някои се измъкнаха с условни присъди от 6 месеца затвор,други с пробация.

Районния съд в Кърджали разгледа през последния месец няколко дела срещу търговци на ментета. Сред тях са О.И.М.,управител на фирма ЕТ”Мери-09-ОМ”,А.А.Х. от ЕТ”Алада-Кърджали”,НХС,Н.Р.Р. и други.Магистратите ще подадат информация за делата до притежателите на марките „Адидас”,”Пума” и „найк” за да заведат граждански искове към нелоялните търговци на ментета.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини