Потоп в Златоград и Неделино

Бедствено положение е обявено тази сутрин в община Златоград.В 11 часа е започнал да прелива язовир "Златоград" вече прелива. По него има и много ледени късове. Високо е нивото на водата в хвостохранилището.То също прелива. 

По  думите на кмета на общината Мирослав Янчев има опасност река Върбица да излезе от коритото си и да предизвика наводнение.Падналият дъжд в общината достига 104 л/кв.м за последното денонощие. 
Има много сигнали за наводнени къщи и свличания на земни маси в града и в общината, където проливният дъжд вали почти от 24 часа. 
"Всички златоградчани са притеснени да не се повтори наводнението от 1996 г., когато реката излезе от коритото си и градът беше наводнен", каза още кметът на Златоград.Той увери съгражданите си,че има пълна готовност за евакуация. 

Кметът на Неделино Стоян Беширов също обяви бедствено положение. Откъснат е републиканският път Неделно-Златоград след срутване на голяма подпорна стена. Седем села в общината са без връзка заради  свлачища. До тях няма достъп и не може да достигне линейка или коли, които да закарат на жителите хляб и продукти от първа необходимост. 

По пътя Гърнати-Средец има блокиран автобус, превозващ ученици. Три села в община Неделино и един квартал от града са без ток. 

Река Неделинска, която преминава през града вече е излязла от корито си в долния край.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини