За всичко ни атакуват, ядосват се от ГЕРБ

ГЕРБ няма да премахне мораториума върху забраната за проучване и добив на шистов газ, който беше наложен преди две седмици от парламента.

Тогава депутатите след остри спорове и протести в страната наложиха безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Днес обаче Иван Костов поиска мораториумът да бъде отменен. Лидерът на ДСБ цитира становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.

"Счита се, че е неразумно България да не проучи потенциала си за този нов енергиен ресурс", са посочили учените. "Категорично няма да махнем мораториума върху шистовия газ до момента, когато българското общество е постигнало съгласие, че това е безвреден метод", обяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.Още по темата Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов Парламентът забрани добива на шистов газ. Безсрочно

По думите му тук е ролята на учените и на експертите да убедят обществото, че този метод е безвреден за проучване и добив на шистов газ.

Тогава ГЕРБ вече можела да преосмисли решението си.

"Едно изявление на ДСБ категорично няма да направи това. Виждате ли как се люшкат политическите сили? Ще цитирам тук премиера, който каза, че за жалост, няма политическа класа в България.

Всеки използва всеки един случай политически да нападне правителството на ГЕРБ. Когато приехме мораториума, в един момент започват обратните атаки – защо сме го приели", възмути се Николов.

Той беше категоричен, че ГЕРБ ще отстоява решението си забраната да остане, защото българските граждани имали страхове и притеснения. 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини