Бойко даде дума за АСТА. Преглед на националния печат

„Стандарт": Бойко даде дума за АСТА

Джентълменско споразумение България да не променя законите си за трафика в интернет са постигнали вчера премиерът Бойко Борисов и представители на IT сектора. Министър-председателят обещал, че при ратификация на търговското споразумение за защита на авторските права ACTA текстовете за интернет доставките ще се приемат с резерви и ще се прилагат само действащите в момента закони, обясни зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, който също бе на срещата.
Представителите на неправителствените организации се подписали под исканията си, а премиерът е обещал ГЕРБ да се съобрази с тях. Потребителите определиха споразумението като джентълменско. "Мисля стана ясно, че нарушаването на правата на потребителите чрез контрол на трафика в интернет и даването на техните лични данни без съдебна санкция е сериозен проблем", каза Невен Дилков от Сдружение за електронни комуникации.

„Дума": ДСБ настояват за отмяна на забраната върху шистовия газ

Отмяна на забраната върху прилагането на технологията "хидравлично разбиване" при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на Република България поискаха вчера петима депутати от Синята коалиция начело с Иван Костов.
Преди две седмици парламентът гласува безсрочна забрана за проучване и добив на шистов газ у нас. Рестрикцията се отнася до прилагането на метода хидрофракинг за извличане на нефт, природен газ, както и добив на шистов газ. Забранени бяха и теренните проучвания за издирване на находища и възможен добив на нефт, природен газ и шистов газ чрез хидрофракинг. В деня на дебатите ГЕРБ предложиха забраната за проучване и добиване на шистов газ да е безсрочна и важаща за цялата страна.
Михаил Михайлов, Иван Иванов, Иван Костов, Екатерина Михайлова и Асен Агов внесоха в НС проект за решение за отмяна на т.нар. забрана, като препоръчват на МС в кратък срок да внесе в НС законодателни промени, осигуряващи ефективен контрол и защита на околната среда.

„24 Часа": Наказаха Янева със „забележка" за 43 просрочени дела

Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи най-лекото наказание - "забележка" на председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.
Наказанието е за просрочени 43 дела. За него своя глас дадоха 17 от членовете на съвета гласуваха, а двама се въздържаха.
От ВСС обясниха, че делата са били просрочени за кратко - около 2-3 месеца, затова и наказанието е най-лекото.
Преди няколко месеца Висшият съдебен съвет наказа друг съдия от Софийски градски съд - Владимир Астарджиев. Съветът намали с 10 % заплатата на Астарджиев заради 31 забавени дела.
През декември 2011 г. Висшият съдебен съвет санкционира и колегата на Астарджиев - Иван Коев, отново със „забележка" за забавени 32 дела.

„Новинар": Плашат с глоби за некадърно снегопочистване

Сурови санкции грозят фирмите, които не са изпълнили съвестно задълженията си по почистването на снега от столичните улици. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която извърши проверка на работата на фирмите през GPS-системата на Центъра за градска мобилност.
Тя обясни, че е останала недоволна от почистването на булевардите „България" и „Владимир Вазов", както и други улици в ранните часове на утрото. Кметът увери, че ако предвидените за снегопочистването 15 млн. лева не стигнат, ще се търсят варианти за пренасочване на средства. В чистенето на преспите се включиха 65 снегорина.

„Труд": Температурите се вдигат, снегът не спира

През следващите 24 часа започва повишаване на температурите, но ще бъде облачно с валежи от сняг, предимно в Централна и Западна България. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. През нощта и утре преди обяд най-силни снеговалежи се очакват в крайните северозападни райони, възможни са и снегонавявания.
След обяд валежите постепенно ще спират. Ще духа слаб вятър от изток-североизток.
Минималните температури в Северна България ще бъдат между минус 15° и минус 10°, в южната част от страната и по Черноморието - между минус 8° и минус 3°, в София - около минус 8°.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини