Кърджали е № 1 по американски символи в България


С лекция на екс външния ни министър и лидер на Атлантическия клуб в България Соломон Паси бе снощи открит месеца на САЩ в Кърджали. Залата на Бизнесинкубатора се оказа тясна да побере всички желаещи да чуят антлантик №1 в България. Проявата се организира от Дружеството Приятели на САЩ , със съдействието на американското посолство и община Кърджали. На откриването присъстваха областния управител Иванка Таушанова и кметът на Кърджали Хасан Азис.
  Председателят на дружество приятели на САЩ Валентина Иванова подчерта в своето приветствие, че връзките на Кърджали със Съединените американски щати датират от 1927 г.,когато получаваме помощи за тракийските бежанци. По време на тоталитарния режим контактите са прекъснати. През последните 22 години връзките са възобновени. В годините на демокрация 42 американски доброволци от Корпуса на мира са помагали на седемте общини в областта. Сега също има двама души. През 2001 г. Кърджали се побратимява с американския град Елхарт , кръщава се улица на първия американски президент Джордж Вашингтон, създават се смесени предприятия. В сферата на неправителствените организации влиянието е осезаемо. Учредяват се Ротари клуб и Лайънс клуб, както и мрежовата академия Сиско.
Кметът на Кърджали Хасан Азис подчерта ,че градът ни е първенец по американски символи. На първо място е дружеството за приятелство със САЩ, улица „Вашингтон”, плоча посветена на годишнината от българо-американските отношения, сграда наречена „Пентагон”. В Елхарт пък парк носи името на Кърджали.
 Предлагам месеца на Америка да стане традиция в Кърджали, каза в приветствието си областния управител Иванка Таушанова. Тя  подчерта, че е много силна духовната ни връзка със САЩ. Възприемаме безрезервно амариканските стандарти за човешки права и свободи.
Соломон Паси подчерта, че месеца на САЩ в Кърджали е важно събитие. Отношенията между нашите две страни се оформят чрез връзките народ-народ, а не чрез правителствените контакти. Той каза ,че приоритетно за двете страни е военното сътрудничество.Само веднъж българи са се обявили срещу него.Това е станало когато сме предоставили летище Бургас за полети на американски самолети доставящи техника в Афганистан.50 журналисти са отразявали протест на петима недоволни.
Действията на България в Косовската криза се оказаха ключов момент за приемането ни в НАТО.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини