Главният мюфтия:Топят ме,че съм агент!

Тиражираната информация за принадлежността ми към ДС не е новост. Тези неща бяха огласени за първи път през 2006 година и оттогава досега аз три пъти съм избиран за главен мюфтия. Така че не считам, че съм загубил доверието на мюсюлманите. Това обяви в Разград главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи след среща с джамийските настоятелства от региона.

Главният мюфтия  е убеден, че досието му за принадлежност към бившата Държавна сигурност е изфабрикувано. Аз се занимавам с религиозна дейност от 1982 година. Викан съм на разпити в милицията многократно през 1986, 1987, 1988 година. През 1989  година  не съм имал контакти с тоталитарните служби. Затова е необяснимо за мен как   може  да имам агентурно досие с начална дата на сътрудничество 14.11.1989 година, обясни Алиш Хаджи.

Главният мюфтия разказа, че във вярата го въвел дядо му по майка, когато бил седемгодишен. През осемдесеттте години се обучавал в ислям при местни ходжи във Велинградско и сам обучавал други младежи. Викаха ме на  разпити, шантажираха ме, викаха и баща ми, който не беше религиозен човек. Добре познавам комунистическия режим. Знам, че не бе лесно  да се издържи натискът на  реперсивната му машина. Затова, ако има духовници от  нашето вероизповедание, сътрудничили на ДС и правили доноси, да се извинят на жертвите си, да поискат прошка и да си простят взаимно, призова главният мюфтия.

Историята трябва да се познава, от нея е нужно да се взема поука, а не да се преследва мъст. Отмъщението не е нито човешка, нито религиозна ценност. Ако  се връщаме прекалено много назад, ще пропуснем  бъдещето, обяви Мустафа Алиш Хаджи.
Капитал

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини