„В и К”-Кърджали погва длъжници чрез съда

71 производства срещу длъжници за сумата от 20 000 лева е завел „В и К” –Кърджали в районните съдилища.  28 от тях са приключили на първа инстанция в полза на водоснабдителното дружество. 24 дела са на втора инстанция, като от тях 9 са приключени. Това съобщиха от „В и К” за Кърджали бг вести.
29 дела  са при съдия изпълнител. Общата сума, която трябва да платят длъжниците е 14 000 лева.
 От дружеството поясниха,че предпочитат да сключват споразумения с неизрядните си клиенти  за отложено плащане. Много от хората просто нямат средства да се издължат. Само за миналата година  броя на споразуменията  е 50.
  За воденето на делата от водоснабдителното дружество са похарчили 20 000 лева. Тези разноски ще се поемат от неизрядните клиенти, когато съдът постанови да се издължат.
  Повечето от оспорените решения на районните магистрати в Окръжния съд завършват в полза на В и К сочи проучване на Кърджали бг вести. Така например гражданинът С.Ж.Н. е оспорил решение на Момчилградския районен съд за изплащането на сумата 278,88 лева за доставена вода за 2010 г. Той се позовава на публикации във вестниците „Нов живот” и „Новинар”, в които според него нямало общите условия за договорите за „В и К” услуги. Фактурите пък пуснати от дружеството били изготвени без положен подпис на потребителя. Окръжният съд обаче се позовава на нормативната уредба и отчита, че клиентът е имал партида и е плащал в определен период от време,след което е спрял да се издължава. И постановява да се плати дължимото. Освен това длъжникът трябва да покрие 125 лева съдебни разноски по делото и още 100 лева разходи на „В и К”  за юрист. Така клиентът С.Ж.Н. е похарчил двойно в усилията си да спечели съдебна битка с „В и К”-Кърджали.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини