Главният мюфтия: Искаме в Закона за вероизповеданията да има долна граница на финансирането

Искаме в Закона за вероизповеданията да има долна граница по отношение на финансирането, която да осигури заплащането на служителите. Това каза главният мюфтия Мустафа Хаджи след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде агенция „Фокус“.
 „Поводът за срещата беше Законът за изповеданията, който вече мина на първо четене в парламента. Това е една стъпка, която ще влезе в историята на Република България, защото 28 години не се намери политическа воля, която да постави този въпрос на дневен ред. Вероизповеданията бяха маргинализирани и се смята, че те са чужди и не са част от този тази държава и от народ“, каза още той.
 Мустафа Хаджи посочи, че Главното мюфтийство има няколко забележки по отношение на закона.
 „Първо е въпросът за Висшия ислямски институт – за нас е важно с приемането на закона Ислямският институт да бъде акредитиран, за да може да подготвя необходимите кадри, които да служат в джамиите в България и заедно с това те да не са под външно влияние. Другото е по отношение на финансирането – за нас е важно да има долна граница, защото няма фиксирана сума, която да осигури заплащането на свещенослужителите. И може да се окажем в една позиция да не можем да ги финансираме и въпреки закона, който ще бъде приет, да продължи да съществува този проблем“, каза още той и изрази надежда на второ четене проблемите да бъдат решени.
 „Религиозните общности, които са под 1%, според мен трябва също да получат някакво финансиране, защото те не са по-малко българи от нас и са част от това общество и трябва да намерят своето място в него“, обясни Мустафа Хаджи.
 Той посочи още, че очаква покана от парламента в работната група, която ще работи по закона, да бъде поканен и човек от мюфтийството.
http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини