20 °C

Воденица в Шумнатица мели 200 години

Автентична воденица строена преди повече от 200 г., продължава да работи в кирковското село Шумнатица. Хората мелят брашно така, както са го правили дедите им.
Воденицата е от типа караджейка, една от малкото оцелели през XXI век в България. За нея се грижи 84-годишният Хашим Кехайов. Старецът ходи с помощта на бастун, но като застане пред големите кръгли камъни, очите му светват.
Бай Хашим с нетърпение чака рекичката, преминаваща през селото, да се напълни с вода, за да пусне в действие стария механизъм.
“Реката се пълни през януари и тогава отваряме воденицата. Мелим най-много до май, когато се засушава", обяснява старецът. Твърди, че може с часове да стои в тъмната воденица.
"Като започне да трака, все едно слушам песен", обяснява бай Хашим.
Той е израснал край караджейката и е трето поколение мелничар. Преди него за воденицата се е грижил баща му, а през XIX век - дядо му.
"Може и преди тях нашите дядовци да са били около воденицата, но аз не знам и не мога да го твърдя със сигурност. А караджейката е стара. Правена е поне преди 200 години", казва старецът.
По Шумнатенска река е имало 5 караджейки, но с годините оцеляла само Пехливанската. Казват й така, защото е в Пехливанската махала.
Воденицата е собственост на всички семейства, които живеят в района. Правили са я техните деди. "Навремето сами си я ремонтирахме. Пари давахме само за камъните”, обяснява мелничарят.
За последно баща му е купувал камъни в средата на 60-те години на ХХ в. от майстори в момчилградското село Равен.
"Тогава са ги носили с волска кола, защото тежат по половин тон. Още не съм сложил татковите камъни. Пазя ги, защото вече няма майстори в Равен", казва старецът. Спомня си, че като младеж е участвал в смяната на улея, довеждащ водата до колелото.
"Събраха се старите хора и избраха дебело и хралупесто дърво на един баир над селото. Те го отсякоха, а ние, младите, трябваше да го овържем с въжета и да го пренесем до селото. Докато го носехме, един старец вървеше с бастун край нас. Биеше през краката, ако някой отпуснеше въжето, за да си почине", спомня си бай Хашим.
Другият му детски спомен от воденицата е свързан с Хъдърлез - празника, който мюсюлманите празнуват на Гергьовден. "На 5 май момите наливаха един бакър с вода, минала през колелото на воденицата, и го слагаха да пренощува под дюлево дърво. На Хъдърлез се миеха и пиеха водата за здраве", разказва старецът.
И до днес Пехливанската воденица се поддържа от хората в махалата.
Вратата й никога не се заключва, а символичната такса от 1,50 лева за чувал смляно зърно се събира в кметството. Парите се използват изцяло за поддръжката на съоръжението.
"И тя си има разходи - покривът да се прегледа, част да се смени", обяснява бай Хашим.
С помощта на чук той отнема люспи от воденичния камък, за да го направи грапав.
"Това е най-честият ремонт, който правя. Заглаждането на камъка се получава, когато воденицата върти, а няма зърно. Дойде някоя жена да мели, пък зареже воденицата. Или пратят дете, а то се заиграе, а камъните въртят на сухо", ядосва се старецът, докато върти сръчно чука.
Когато приключва с очукването, бай Хашим набива клин в дървото, влизащо в дупката на камъка.
"Това е лагерът на воденицата. Горният камък се върти от това вертикално дърво. На другия му край има колело с лопатки, което се задвижва от водата. Пускаш воденицата и насипваш зърното в коша, кречеталото го разпределя равномерно, а после само събираш брашното", обяснява старецът.
 Според него за час може да се смелят до 80 кила зърно за брашно и до 150 кила - за фураж. Той е  категоричен, че качеството, което дава воденицата му, е много добро.
"Металните валци се въртят бързо и се загряват. Брашното се запарва. Затова зърното, смляно в истинска воденица, няма равно по вкус", разяснява бай Хашим. Според него най-вкусно е царевичното.
“Като си направиш качамак, дори ароматът му е различен. Най-вкусен става, когато го поръсиш с праз, разтопено домашно масло и мляко. Ако пък сложиш и малко сварено месо, направо няма цена. Наяждаш се сутринта и се сещаш да хапнеш чак вечерта", казва старецът.
Той си спомня, че качамакът е бил любимото ядене и на немските войници, които са живели в Шумнатица през Втората световна война.
"Само те можеха да си го позволят. Немотия беше тогава. Ядяхме хляб от картофи или от тикви, замесен с шепа брашно. Ходехме пеш до Гюмюрджина (днес град Комотини в Гърция- бел. ред.) за 6 часа. Купувахме от тамошните чорбаджии зърно. Плащахме го с пари, изкарани от тютюна", спомня си бай Хашим.
Според него сегашното не било криза. "Царски живот е сега, всичко има в магазина и пари лесно се изкарват", казва старецът. Проблемът бил, че хората търсят само мекото на хляба.
"Внукът ми отиде да живее в Кърджали. Имаше хубава работа, ама реши, че не му харесва, и замина за Англия. Сега е там. Няма на кого да предам занаята. Никой не се интересува от воденицата - тя ще си отиде заедно с мене", казва бай Хашим.
НА РЪКА
Ръчните мелници за приготвяне на брашно в домашни условия са хит сред почитателите на здравословното хранене в Европа. Най-разпространени са продуктите на немски фирми, а цената им започва от 200 евро.
Ръчните мелници вече добиват популярност и в България и може да се купят и у нас.
С тях се произвежда прясно пълнозърнесто брашно. Получава се от разделяне на зародиша и обвивката на зърното от бяло брашно, което е богато на глутен.
После триците и брашното се смесват в определено съотношение. Брашното се смила на бавни обороти, за да не се убиват хранителните елементи на зародиша.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини