Празник на качамака събира гости в Шумнатица


Близо 1400 порции качамак ще бъдат раздадени на гостите на Празника на качамака в кирковското село Шумнатица, който ще се проведе на 1 юни, събота. 
Родопският деликатес ще бъде приготвен по традиционна местна рецепта, а брашното за него ще бъде смелено във възстановената през 2016 година воденица в селото. 
Заместник-кметът на Община Кирково Валентина Димитрова: „Миналата година си казахме, че трябва да превърнем този празник в традиция. Тази година самият празник ще започне по обяд. Ще бъде открит от кмета Шинаси Сюлейман заедно с известния родопски певец Николай Славеев и гайдарският състав „Войводите“ .

Първият Празник на качамака в Шумнатица се проведе през 2018 г. , който бе повторен и през 2019 г. През 2020 г. празникът беше отложен заради пандемията от коронавирус. 

В основата на инициативата е възстановената през 2016 г. от  община Кирково стара воденица в центъра на селото, в която всичко е запазено в автентичен вид. В общината има и други други воденици, но те са разрушени или полуразрушени.  Тази в Шумнатица е единствената работеща и е атракция за гостите. Посещава се от наши и от чужди туристи. На метри от нея се намира стар каменен мост, известен сред местните хора като римски.

Желанието е Празник на качамака в Шумнатица да стане традиционен. Целта е да се популяризира селото, да се привлекат повече туристи. Воденицата ще бъде включена в туристическите маршрути в общината. Освен това ще се използва от местните хора за мелене на брашно.

БНР Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини