Болната Едже получи дарение от 7280 лева, Ивайло не доживя

7280 лева получи за лечението си невръстната Едже Мехмед от Кърджали. Парите бяха събрани в коледната благотворителна акция, която се проведе по инициатива на областния управител Иванка Таушанова. Днес по обед тя връчи чека за дарението на родителите на малката Едже. За съжаление другото дете, за което се събираха средства- Ивайло Каменов почина в навечерието на Новогодишните празници.
Губернаторката връчи свидетелства за дарения на неправителствени организации и институции помогнали за благотворителната акция. Сред тях са читалище „Обединение”, Регионалния инспекторат по образование, Детския и младежки парламент.
Бащата на Едже -Ерджан Мехмед разказа за сагата с лечението на малката му дъщеричка. Непосредствено след раждането на детето се установява, че то има здравословни проблеми.Бащата работи в чужбина и се връща спешно в България. Водят Едже на преглед в София. Тя е на няколко месеца. Докторите казват, че веднага трябва да се извърши трансплантация на черен дроб. Бащата веднага заявява готовност да стане донор. Лекари се опитват да му внушат че трансплантацията е безсмислена. Той обаче настоява.На Едже присаждат черен дроб, но операцията се оказва несполучлива. Тогава родителите и се обръщат към клиника в Бирмингам, Англия. Там извършват ретрансплантация. Проблемът е чме ако първата операция е била успешна шансовете на детето да приеме органа са 90 на сто. При повторна операция обаче няма гаранции.
 Всеки месец на Едже са нужни лекарства за 4000 лева. Отделно семейството трябва да я води всеки три месеца за биопсия в Бирмингам. Средствата по здравна каса които се отпускат на месец са около 1300 лева. Бащата благодари на областния управител и организациите помогнали за събирането на средствата.Той каза, че парите ще се използват за пътувания до Англия.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини