Защо милиони гледат “Листопад”

НЕ СЪМ фен на турските сериали, но ще запомня “Листопад”. Хубава актьорска игра, добри режисьорски похвати, силна драматургия и сблъсъци на характери. Няма как иначе да прикове милиони пред телевизорите.

От сериали Турция е спечелила м.г. 60 млн. долара. Пласирала ги е в над 20 страни. Но не само в Арабския свят, а и в България, Сърбия, Хърватия, Гърция, Чехия, Полша и Унгария. Гледат ги с интерес в Япония, Сингапур, Тайланд, Индонезия, Виетнам. Нещо повече - в Страната на изгряващото слънце дори са направили документален филм за влиянието на тези сериали върху туризма и износа на Турция. Списание "Тайм" им отделя специално внимание, определяйки ги като световен феномен. Къде сме ние?

Ще е успех за нашите кинаджии, ако могат да продадат новата си продукция поне в 2 балкански държави. Двойно по-голям успех ще е, ако комшиите я харесат и не я свалят от екран още на втория епизод. Гръцката телевизия "Алфа" закупи един от най-новите ни сериали, но го спря след първите излъчвания. Защо ли? Нисък рейтинг от 1,5%. Същата съдба споходи въпросния филм и в Хърватия. А сериалите на Турция се радват на небивал зрителски интерес в споменатите две държави.

Няма да е зле българските кинематографи да се вгледат внимателно в "Босфорските шербети", преди да ги критикуват и да твърдят, че нашите са по-добри.

Да, всички сме наясно, че филми като "Листопад", "Перла", "Забраненият плод" и т.н. са част от "тайната политик" на Реджеп Ердоган" и преследват пропагандна цел. Значи турските режисьори и актьори са си свършили чудесно работата. Защото успехът на един филм не се базира на пиенето, пушенето, насилието и секса, а на драматургията, актьорската игра и интересните режисьорски решения. Точно това видяха 2 милиона българи в "Листопад", който в 328 серии показа патриархалния разпад на едно градско семейство. Сюжет, близък до "Гераците" на Елин Пелин. Какво пречи на нашите кинаджии да спретнат подобна "сапунка" и да я пласират в съседна Гърция например? Ще кажем: Ама те, гърците, не ни обичат и няма да я гледат.

Ами те изпитват още по-голяма историческа неприязън към Турция. "Това, което турците не постигнаха с 400 г. военна окупация, ще го постигнат с телевизионна окупация", пише блогър от Атина за успеха на сериалите, цитиран от Ройтерс. А 21-годишната студентка Елени допълва: "Осъзнах, че омразата е създадена от хората отгоре. Не виждаш лошия враг, а гледаш истинския турчин, който се влюбва, бива наранен, той е като нас."

Случайно ли телевизионните рейтинги на турските сериали в Гърция са достигнали 40% и биват измествани само при мачове от Шампионската лига?

Представете си какво изпитват днешните наследници на древна Елада, като гледат панорамните гледки от Константинопол, където са снимани "Листопад", "Перла" и т.н. А тази година Гърция ще излъчи противоречивия хитов сериал "Великолепният век", в който се разказва за султан Сюлейман Великолепни. И във филма е ангажиран Брад Пит.

Влиянието на турските сериали в южната ни съседка толкова е нараснало, че някои гръцки издания дори предлагат дискове с интензивни курсове по турски език. Писателят Никос Хайладакис обяснява успеха им така: "Турските филми отразяват едно изчезнало от гръцкото общество измерение, което бе погребано през последните години. Те събуждат у днешните гърци загубената им самоличност."

Навярно това може да се каже и за българите. Немалка част от тях изтъкват, че гледат филмите от Босфора, защото им напомнят за добрите обноски между млади и възрастни, за уважението на децата към родителите - ценности, които у нас се разпадат.

Ефекът от “турските сериали” е безспорен - носят големи приходи на своята държава и засилват влиянието й по света. Де да можеха и нашите сериали да правят такава хубава пропаганда и реклама на прекрасната ни родина!

24 часа

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини