Консенсус в парламента за декларация,осъждаща Възродителния процес

Сезгин Мюмюн

Депутатите приеха проекта за декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, внесен от Иван Костов и група народни представители. Проектът бе приет със 112 гласа “за”, нула „против” и трима „въздържали се”, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
 Декларацията е изготвена преди 4 години от федерация „Справедливост-България” с лидер Сезгин Мюмюн. Правозащитната организация е партньор на ДСБ и ангажира партията на Костов в подкрепа на усилията си за осъждане на Възродителния процес. Лидерът на „Справедливост- България” Сезгин Мюмюн неколкократно искаше съдействие от ДПС да внесе и прокара декларацията в Народното събрание, но това не стана.
Народният представител Тунчер Кърджалиев (ДПС) заяви от парламентарната трибуна: “Възникнал е въпросът защо точно сега, толковa късно, се предлага тази декларация? При определена дистанция от времето, емоциите са преодолени или поне - балансирани. Друго предимство е, че преходът на българската държава, е изживял този детски период, демокрацията е укрепнала, и условията за адекватна оценка на тези събития са налице”, добави Кърджалиев.
“Не трябва да забравяме и друг факт – че страната ни е припознала и прегърнала една богата, по-добра ценностна система – тази на ЕС, и този факт ни улеснява и същевременно - задължава. Нашата оценка за този процес – той не е просто 1984 - 1989 година, той е започнал още през `50-те и `60-те години на миналия век”, поясни Кърджалиев. Този опит за насилствена смяна на имена посява омраза между хората и мултиплицира насилието. Стига се до нещо невиждано в европейската, а може би и световната история – депортиране на над 360 000 души от България. Според архивите на МВР през този период физически са унищожени 617 човека. Кърджалиев каза, че приемането на тази декларация би бил един исторически акт на Народното събрание, приключващ един лош период. “Тази декларация ще е добър пример за демонстриране на необходимостта за недопускане на междуетническа неприязън акт в полза на интегритета на българското общество. С последната точка ние подчертаваме, че при такива престъпления няма давност. В крайна сметка тази декlарация ще опровергае по категоричен начин онези балкански песимисти, които твърдят, че като поживееш няколко десетилетия на Балканския полуостров, губиш вярата си в справедливостта, в доброто и дори в Бог”, допълни Кърджалиев.
Лютви Местан заяви: Заявяваме подкрепа на проекта. Тази декларация на Синята коалиция отлежа излишно дълго време.
При представянето на проекта, лидерът на Демократи за силна България Иван Костов каза: "Призовавам да подкрепите тази декларация, която категорично осъжда асимилационната политика".
“Начинът е - решително разграничаване, посочване на виновните, и по този начин - завършване на един исторически процес по благоприятен за нацията начин. Това, което проведе режимът на Живков, беше опит за асимилация, съпроводен с депортиране или принудително принуждаване да бъдат изселени хора с български произход. По този начин те бяха лишени от основните си човешки права”, поясни Костов.
“Това е въпрос на българското общество, на българската държава, на нас като наследници на тази държава, който ние трябва да приключим по този начин. Освен това, трябва да наречем с истинската международна дефиниция това, което е направено – това е опит, донякъде половинчато неуспешен, за етническо пречистване”, категоричен бе Иван Костов. “Нашата справка показа, че практически делото срещу виновниците не е спряно, тече и в момента и се води от Военна прокуратура, но има поставено неизпълнимо условие от съда. Трябва да призовем главния прокурор и съдът да направи необходимото, за да се завърши делото. Прокуратурата да изгради обвиненията си на базата на съществуващите свидетелства и след това това дело да бъде завършено. По наша информация към момента обвиняем по делото остава само Георги Атанасов и по този начин процесът виси в едно обвинение, а ние говорим за виновници”, допълни Иван Костов.
„Днешното управление даде противоречиви сигнали по този въпрос. В текста има едно изерчение, което го прави съвършено актуален към колебанията в управлението на ГЕРБ – не може процесът да бъде правилен по замисъл и неправилен по методите. Няма добър Тодор Живков и лош изпълнител”, каза още Костов. По думите му - това е европейското разбиране за демокрация, за европейски ценности.
Яница ТАНЕВА
Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини