14 °C

Консенсус в парламента за декларация,осъждаща Възродителния процес

Сезгин Мюмюн

Депутатите приеха проекта за декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, внесен от Иван Костов и група народни представители. Проектът бе приет със 112 гласа “за”, нула „против” и трима „въздържали се”, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
 Декларацията е изготвена преди 4 години от федерация „Справедливост-България” с лидер Сезгин Мюмюн. Правозащитната организация е партньор на ДСБ и ангажира партията на Костов в подкрепа на усилията си за осъждане на Възродителния процес. Лидерът на „Справедливост- България” Сезгин Мюмюн неколкократно искаше съдействие от ДПС да внесе и прокара декларацията в Народното събрание, но това не стана.
Народният представител Тунчер Кърджалиев (ДПС) заяви от парламентарната трибуна: “Възникнал е въпросът защо точно сега, толковa късно, се предлага тази декларация? При определена дистанция от времето, емоциите са преодолени или поне - балансирани. Друго предимство е, че преходът на българската държава, е изживял този детски период, демокрацията е укрепнала, и условията за адекватна оценка на тези събития са налице”, добави Кърджалиев.
“Не трябва да забравяме и друг факт – че страната ни е припознала и прегърнала една богата, по-добра ценностна система – тази на ЕС, и този факт ни улеснява и същевременно - задължава. Нашата оценка за този процес – той не е просто 1984 - 1989 година, той е започнал още през `50-те и `60-те години на миналия век”, поясни Кърджалиев. Този опит за насилствена смяна на имена посява омраза между хората и мултиплицира насилието. Стига се до нещо невиждано в европейската, а може би и световната история – депортиране на над 360 000 души от България. Според архивите на МВР през този период физически са унищожени 617 човека. Кърджалиев каза, че приемането на тази декларация би бил един исторически акт на Народното събрание, приключващ един лош период. “Тази декларация ще е добър пример за демонстриране на необходимостта за недопускане на междуетническа неприязън акт в полза на интегритета на българското общество. С последната точка ние подчертаваме, че при такива престъпления няма давност. В крайна сметка тази декlарация ще опровергае по категоричен начин онези балкански песимисти, които твърдят, че като поживееш няколко десетилетия на Балканския полуостров, губиш вярата си в справедливостта, в доброто и дори в Бог”, допълни Кърджалиев.
Лютви Местан заяви: Заявяваме подкрепа на проекта. Тази декларация на Синята коалиция отлежа излишно дълго време.
При представянето на проекта, лидерът на Демократи за силна България Иван Костов каза: "Призовавам да подкрепите тази декларация, която категорично осъжда асимилационната политика".
“Начинът е - решително разграничаване, посочване на виновните, и по този начин - завършване на един исторически процес по благоприятен за нацията начин. Това, което проведе режимът на Живков, беше опит за асимилация, съпроводен с депортиране или принудително принуждаване да бъдат изселени хора с български произход. По този начин те бяха лишени от основните си човешки права”, поясни Костов.
“Това е въпрос на българското общество, на българската държава, на нас като наследници на тази държава, който ние трябва да приключим по този начин. Освен това, трябва да наречем с истинската международна дефиниция това, което е направено – това е опит, донякъде половинчато неуспешен, за етническо пречистване”, категоричен бе Иван Костов. “Нашата справка показа, че практически делото срещу виновниците не е спряно, тече и в момента и се води от Военна прокуратура, но има поставено неизпълнимо условие от съда. Трябва да призовем главния прокурор и съдът да направи необходимото, за да се завърши делото. Прокуратурата да изгради обвиненията си на базата на съществуващите свидетелства и след това това дело да бъде завършено. По наша информация към момента обвиняем по делото остава само Георги Атанасов и по този начин процесът виси в едно обвинение, а ние говорим за виновници”, допълни Иван Костов.
„Днешното управление даде противоречиви сигнали по този въпрос. В текста има едно изерчение, което го прави съвършено актуален към колебанията в управлението на ГЕРБ – не може процесът да бъде правилен по замисъл и неправилен по методите. Няма добър Тодор Живков и лош изпълнител”, каза още Костов. По думите му - това е европейското разбиране за демокрация, за европейски ценности.
Яница ТАНЕВА
Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини