ДПС подкрепят надпартийно управление срещу ремонт на Изборния кодекс

Основната приоритетна задача, с която 41-ото Народно събрание трябва да се ангажира, са спешните изменения в Изборния кодекс, които да осигурят честността и прозрачността на следващите парламентарни избори. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
С елементарното – „искат да седнат на софрата” - оголвате собственото си усещане и разбиране за властта. Ако разбирането ви за властта е софра, на която искат да седнат и други, вие сте обречени на изолация и крах, въпреки вота на последните избори, каза Местан.
„Кризата налага надпартийни усилия и необходимостта от прелегитимирането на нов надпартиен властови формат и в България. Имаме предвид не многопартийността, а надпартийността и не в смисъл на заличаване на партийните идентичности. Имаме предвид идейният аспект на националните политики, а не - софрата”, заяви Местан.
„За вас е угодно да подмените надпартийността с многопартийност, националното съгласие искате да подмените с колективна безотговорност. Или не сте разбрали за какво става въпрос, или ви е удобно да се правите, че не разбирате. Може да не споделяте вижданията на политическия си опонент, но аргументацията на политическия език ви се губи. Монологичното заклинание и заклеймяване на врага непрекъснато го възпроизвеждате. Егоизмът не е властови ресурс”, каза той.
На нас самоцелна власт не ни е нужна, заяви Местан. Политическата зрялост отчита необходимостта от дефиниране на отговорностите и на управляващи, и на опозиция, допълни той.
„От ДПС ще подкрепим следващ управленски формат, независимо дали ще имаме отношение към формирането му, или не. От името на ПГ на ДПС питам – готови ли са и останалите политически сили да поемат предварително, още преди следващите парламентарни избори този ангажимент”, обърна се Лютви Местан към колегите си в залата.
Агенция „Фокус”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини