Кметът Хасан Азис овластен да управлява крепостите в Кърджалийско

Едно от най-големите чудеса на България - археологическият комплекс "Перперикон", вече ще си има нов стопанин. Правителството ще даде днес на община Кърджали да стопанисва крепостната стена, южното и северното предградие, двореца светилище и скалния проход на свещения град.

Администрацията на Хасан Азис вече изработила проект "Перперикон - дом на богове и хора", с който комплексът да се превърне в туристическа атракция. Предвижда се да бъде осигурено еврофинансиране от 3,8 млн. лв., което да върне пълния блясък на скалния град от античността. "С неговото реализиране сме убедени, че едно от чудесата на България ще се превърне в столица на културно-историческото наследство на страната", каза кметът Хасан Азис.

Още четири общини - Ботевград, Ямбол, Севлиево, Костенец, ще получат за стопанисване исторически обекти. Към Ботевград преминава крепостта Боженишки Урвич, намираща се в землището на с. Боженица. Ямбол получава археологическия резерват "Тракийски и античен град Кабиле", археологическата база и сградите, построени в резервата. Севлиево ще стопанисва имоти в местността Калето, където е разкрита античната и средновековна крепост "Хоталич". Местната управа в Костенец получи правото на управление на късноантичната крепост при прохода "Траянова врата".

Това не е първото прехвърляне на исторически обекти към общините. На 23 март м. г. общини получиха безвъзмездно имоти с археологически паметници на културата, за да кандидатстват за европейско финансиране.

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с археолози от музеите в Кюстендил и Перник заради строителството на магистрала "Струма". Заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова ще посети с. Долна Диканя, където в момента се извършват археологически разкопки. Заради тях се забавя строежът на магистралата. Това стана причина за напрежение между кабинета и археолозите в дните преди Коледа. Тогава министър Павлова обвини археолозите, че саботират магистралата.
Стандарт

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини