22 °C

Инвалиди под „домашен арест”,улицата им недостъпна,тъне в кал

Тонка Щерева

Жителите на малка пресечка на улица „Ген.Чернозубов” в Кърджали получават писмата и вестниците  си от съседи , а не от пощальон. Понякога те се губят, но кърджалийци не си намират маана,държат на комшулука. Това не е нов почин на „Български пощи”. Причината е в общинска администрация- Кърджали, която от няколко години обещава да даде име на малката уличка в кв.”Байкал”. Сега по няколко къщи се водят на един адрес и то  на съседната улица „Ген.Чернозубов”.
  Адресната регистрация е проблем за хората обитаващи улицата и по време на избори. Те или не ходят да гласуват или дават вота си по стари адреси. Просто защото улицата няма име и не излиза на избирателните списъци.
  Предлагали сме име на нашата уличка на общината. През 2009 г.получихме писмо от кмета Хасан Азис, в което той ни уверяваше, че ще бъде извършена корекция на номерацията на адресите, което ще стане през 2010 г. когато ще заседава комисията за промяна на адресната номерация. Със случая запознахме главния инженер Катя Митовска . Това заяви за Кърджали бг вести дългогодишната учителка, живееща на малката уличка Тонка Щерева.
 Тя е сред десетината пенсионери, обитаваща пресечката на „Ген.Чернозубов”. Сагата с уличката датира от 1952 г. Тогава къщите на няколкото семейства са извън чертите на града. През 1998 г. с решение на специална комисия се отчуждават част от имотите им за да се прокара пресечка на „Ген.Чернозубов”. Целта е  да могат живущите да имат достъп до домовете си. Общинския съвет одобрява начинанието. Парите за него събират живущите на уличката. От тогава до днес  хората от безименната пресечка очакват някои да ги избави от ада на калта и тъмнината. Повечето са пенсионери,много от тях инвалиди. Те не излизат от домовете си, защото няма как да се предвижват през уличката , приличаща на разорана нива. Нощем това е абсолютно немислимо.
  В края на 2010 г. Тонка Щерева участва в общественото обсъждане на бюджета на община Кърджали. Тя поставя въпроса за асфалтирането и монтирането на осветителни тела на пресечката пред кмета Хасан Азис и той се разпорежда уличката да бъде включена в плана за капиталови разходи.На място е изпратен екип от специалисти.Той изготвя количествено-стойностна сметка.Според нея е необходимо да се извършат изкопни работи,валиране,доставка на основа от минералбетон и други дейности на обща стойност 10 744,67 лева.Бюджетната 2011 г. изтича ,но на уличката не се появява нито техника,нито служител на общината.
  Молехме се Хасан Азис да спечели изборите,защото смятаме,че ще удържи на думата си, каза още Тонка Щерева.
  От общината заявиха,че асфалтирането на уличката не е извършено тъй като годината е нулева за капиталовите разходи,поради кризата.зам.-кметът по строителството Васил Бобеков обеща,че проблемът ще се вземе предвид и уличката ще се включи в плана за тази година.Последната дума за това имал градоначалника.Аз съм проектирал една от къщите на пресечката и съм съпричастен към проблемите на хората каза Бобеков.Той каза, че тепърва ще се прави план за капиталовите разходи.Според него днес сумата от 11 000 лева няма да бъде достатъчна.Ще трябва да заложим и поставянето на бордюри,каза още Бобеков.
Що се отнася до това защо уличката  няма име и хората си разнасят писмата по комшийски никой от общината не пожела да отговори.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини