Инвалиди под „домашен арест”,улицата им недостъпна,тъне в кал

Тонка Щерева

Жителите на малка пресечка на улица „Ген.Чернозубов” в Кърджали получават писмата и вестниците  си от съседи , а не от пощальон. Понякога те се губят, но кърджалийци не си намират маана,държат на комшулука. Това не е нов почин на „Български пощи”. Причината е в общинска администрация- Кърджали, която от няколко години обещава да даде име на малката уличка в кв.”Байкал”. Сега по няколко къщи се водят на един адрес и то  на съседната улица „Ген.Чернозубов”.
  Адресната регистрация е проблем за хората обитаващи улицата и по време на избори. Те или не ходят да гласуват или дават вота си по стари адреси. Просто защото улицата няма име и не излиза на избирателните списъци.
  Предлагали сме име на нашата уличка на общината. През 2009 г.получихме писмо от кмета Хасан Азис, в което той ни уверяваше, че ще бъде извършена корекция на номерацията на адресите, което ще стане през 2010 г. когато ще заседава комисията за промяна на адресната номерация. Със случая запознахме главния инженер Катя Митовска . Това заяви за Кърджали бг вести дългогодишната учителка, живееща на малката уличка Тонка Щерева.
 Тя е сред десетината пенсионери, обитаваща пресечката на „Ген.Чернозубов”. Сагата с уличката датира от 1952 г. Тогава къщите на няколкото семейства са извън чертите на града. През 1998 г. с решение на специална комисия се отчуждават част от имотите им за да се прокара пресечка на „Ген.Чернозубов”. Целта е  да могат живущите да имат достъп до домовете си. Общинския съвет одобрява начинанието. Парите за него събират живущите на уличката. От тогава до днес  хората от безименната пресечка очакват някои да ги избави от ада на калта и тъмнината. Повечето са пенсионери,много от тях инвалиди. Те не излизат от домовете си, защото няма как да се предвижват през уличката , приличаща на разорана нива. Нощем това е абсолютно немислимо.
  В края на 2010 г. Тонка Щерева участва в общественото обсъждане на бюджета на община Кърджали. Тя поставя въпроса за асфалтирането и монтирането на осветителни тела на пресечката пред кмета Хасан Азис и той се разпорежда уличката да бъде включена в плана за капиталови разходи.На място е изпратен екип от специалисти.Той изготвя количествено-стойностна сметка.Според нея е необходимо да се извършат изкопни работи,валиране,доставка на основа от минералбетон и други дейности на обща стойност 10 744,67 лева.Бюджетната 2011 г. изтича ,но на уличката не се появява нито техника,нито служител на общината.
  Молехме се Хасан Азис да спечели изборите,защото смятаме,че ще удържи на думата си, каза още Тонка Щерева.
  От общината заявиха,че асфалтирането на уличката не е извършено тъй като годината е нулева за капиталовите разходи,поради кризата.зам.-кметът по строителството Васил Бобеков обеща,че проблемът ще се вземе предвид и уличката ще се включи в плана за тази година.Последната дума за това имал градоначалника.Аз съм проектирал една от къщите на пресечката и съм съпричастен към проблемите на хората каза Бобеков.Той каза, че тепърва ще се прави план за капиталовите разходи.Според него днес сумата от 11 000 лева няма да бъде достатъчна.Ще трябва да заложим и поставянето на бордюри,каза още Бобеков.
Що се отнася до това защо уличката  няма име и хората си разнасят писмата по комшийски никой от общината не пожела да отговори.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини