Джунейт се призна за виновен пред съда,отърва доживотния затвор

Джунейт Шефкет призна днес пред Кърджалийския окръжен  съд ,че умъртвил по особено мъчителен начин майка си Невджин и братчето си Енис. Младежът потвърди показанията си дадени пред дознателите още в първите дни след убийството. Той поиска справедливост от петчленния съд, председателстван от съдия Деян Събев. Заради това, че е непълнолетен и е направил пълни самопризнания пред магистратите Джунейт ще отърве доживотната присъда без право на замяна. Прокурорът Светлозар Лазаров поиска максималните 8 години лишаване от свобода. Присъдата ще стане известна още днес следобед.

  На първото и единствено заседание на Окръжния съд не присъстваха най-близките роднини на момчето баща му и вуйчото. Те не предявиха граждански иск към него за убийството на своите роднини.

   Прокуратурата  обвини в предумишлено убийство Джунейт. Прокурор Светлозар Лазаров в пледоарията си каза, че престъплението е извършено в нощта на 21 срещу 22 ануари 2011 г. ,като жертвите са били в безпомощно състояние. Младежът ги е умъртвил с особена жестокост и по особено мъчителен начин.  На майката са нанесени 11 прободни и 8 порезни рани и 30 контузии по главата и тялото. Скубани са кичури от косата й. Смъртта й е настъпила бавно. Мъчително е издъхнало и братчето Енис. Гърлото му е било затъкнато с парцали от пижамата. Обвинението е доказано по безспорен и категоричен начин. Убиецът е бил непълнолетен но е могъл да ръководи постъпките си,каза окръжния прокурор. Той се съгласи с искането на защитника на младежа Николай Беров за бърз съдебен процес без разпитване на свидетели и на подсъдимия. Самият Беров пък се опита да хване натясно прокуратурата и дознателите в процесуални нарушения, но това не му се удаде. Искам още днес това момче да знае съдбата си, каза адвокат Беров пред журналисти

 Съдия Събев постанови бърз съдебен процес, поради това че Джунейт се призна за виновен и потвърди изяснените до момента факти. Самия подсъдим каза, че е наясно с обвиненията срещу него и няма възражения. Той не оспори експертизите на вещите лица.

  Защитникът Николай Беров изнесе прочуствена пледоария. Той обрисува Джунейт като интелигентен комбинативен и съвестен младеж, който се ползвал с обществено одобрение. Само в къщи обаче той не намирал признание. Джунейт помагал за гледането на братчето си Енис, вършел домакинска работа, учел сериозно. Вместо това майката се отнасяла с недоверие към него и проявявала системно недоволство. Бащата пък бил пасивен към нейното поведение.

На 14 години Джунейт започва да играе Еврофутбол. Печели 14 000 лева, които предоставя на семейството си за закупуване на недвижим имот. В Джунейт се засилва убеждението, че несправедливо е недооценен. То се развива в последните месеци в системни основания за гняв и недоволство. Те пък от своя страна прерастват в патологичен афект, твърдеше адвокат Беров. В състояние на този афект Джунейт е действал подсъзнателно т.е няма предумишлено убийство, категоричен бе адвокатът.

 Прокурор Лазаров не прие тезата за афекта и заяви, че става дума за тежко умишлено престъпление. То  се доказвало и от психиатричните експертизи.Нещо повече Джунейт съвсем съзнателно се е опитал да изфабрикува своя версия за престъплението и да заличи следите, подчерта обвинителят пред съда.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини