10 °C

Ардинското читалище навърши 90 години

Народно читалище „Родопска искра” в Ардино отпразнува тържествено своя 90-годишен юбилей. Официалната церемония се проведе в препълнената до краен предел заседателна зала на Общинския съвет. Гости на празника бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, почетните граждани Халид Даалъ и Решад Айдън. Тук бяха още директорът на Регионалната библиотека „Н.Й. Вапцаров” в Кърджали Иванко Маринов, художникът от Момчилград Камбер Камбер, известната солистка Айше Салиева, която долетя от Страсбург, където живее специално за празника. От Истанбул дойде и диригентът на турския ансамбъл Ружди Шюкриев. Тържеството уважиха много читалищни деятели от града и страната.
Културното събитие започне с мултимедийна презентация за историята на читалището, представена умело от Селяхидин Карабашев. Кемал Мюмюнов е първият председател на читалището, а първият секретар е Тодор Маринов.
Театърът е бил в основата на културната дейност на ардинското читалище.Първата постановка играна в Ардино е „Селският учител” на известния турски писател Решат Нури Гюнтекин, автор и на „Листопад”. Само за две години от 1947 до 1949 с волни дарения на граждани и 22 млн. лева от Министерството на народното просветителство е построена сегашната сграда на читалището.
Цялата зала се изправи на крака за да уважи доайена на всичко което се е случвало в читалище „Родопска искра” Панчо Панчев. Режисьорите Иванко Маринов, Ангел Брънзаров и поета Петър Анастасов са свързали имената си с тукашното читалище.
Читалищната библиотека е създадена през 1924 г. с 30 тома. Азиз Сафетов Хасанов е доайенът на библиотечното дело в Ардино. Той е първият ардинец, завършил библиотекарския институт в София. В продължение на 20 г. той е изпълнявал длъжността директор на университетска библиотека в Истанбул.
Емблематични за Ардино са кинооператорите Апти Иззетов и Хикмет Назифов Таибов – Кънчо.
Фолклорната група за стари градски песни е една от новите емблеми на читалището. Родопският фолклор, включващ народни традиции, обичаи и разработки е една от основните дейности в по-ново време. Тук са развили своя талант майсторите на гайдата Митко Цанков, Стоян Войводов и Владимир Гроздев, който е една от легендите на Родопския фолклор. Ансамбълът за местен турски фолклор е създаден през 1957 г. Хасан Кочоглу и Ангел Колев са двете му емблематични личности.
Кметът Ресми Мурад поздрави читалищните дейци и самодейци. Той заяви, че всяка годишнина е повод за равносметка, радост и гордост от постигнатото с поглед към идния ден. Вашите предшественици преди близо век, водени от желанието да съхранят народните традиции и да се сплотят хората от Ардинско в стремежа си към развитие, създават огнището на духовността, каза още Ресми Мурад.
Поздравителни адреси бяха получени от Живко Добрев, Хафизе Бейсим Гюн, която работи в Държавния театър в Бурса и колеги от други населени места в страната. От името на Народно читалище „Нов живот” в Момчилград, художникът Камбер Камбер прочете поздранителен адрес. Той подари на ардинското читалище своя картина с лика на известната певица Кадрие Лятифова, майка на министъра на културата Вежди Рашидов.
За дългогодишна работа и значим принос към развитието на любителското изкуство и цялостната дейност на читалището бяха наградени с грамоти и плакети на Министерството на културата изявени читалищни дейци. Сред тях са Донка Ганчева, Селяхидин Карабашев, Христо Брънзаров, Тюркян Йеменджиева, Владимир Гроздев и др. Тържеството завърши с пищен коктейл в ресторант «Перла», където бяха наградени с грамоти и юбилейни сувенири още 40 читалищни дейци.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини