Ардинското читалище навърши 90 години

Народно читалище „Родопска искра” в Ардино отпразнува тържествено своя 90-годишен юбилей. Официалната церемония се проведе в препълнената до краен предел заседателна зала на Общинския съвет. Гости на празника бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, почетните граждани Халид Даалъ и Решад Айдън. Тук бяха още директорът на Регионалната библиотека „Н.Й. Вапцаров” в Кърджали Иванко Маринов, художникът от Момчилград Камбер Камбер, известната солистка Айше Салиева, която долетя от Страсбург, където живее специално за празника. От Истанбул дойде и диригентът на турския ансамбъл Ружди Шюкриев. Тържеството уважиха много читалищни деятели от града и страната.
Културното събитие започне с мултимедийна презентация за историята на читалището, представена умело от Селяхидин Карабашев. Кемал Мюмюнов е първият председател на читалището, а първият секретар е Тодор Маринов.
Театърът е бил в основата на културната дейност на ардинското читалище.Първата постановка играна в Ардино е „Селският учител” на известния турски писател Решат Нури Гюнтекин, автор и на „Листопад”. Само за две години от 1947 до 1949 с волни дарения на граждани и 22 млн. лева от Министерството на народното просветителство е построена сегашната сграда на читалището.
Цялата зала се изправи на крака за да уважи доайена на всичко което се е случвало в читалище „Родопска искра” Панчо Панчев. Режисьорите Иванко Маринов, Ангел Брънзаров и поета Петър Анастасов са свързали имената си с тукашното читалище.
Читалищната библиотека е създадена през 1924 г. с 30 тома. Азиз Сафетов Хасанов е доайенът на библиотечното дело в Ардино. Той е първият ардинец, завършил библиотекарския институт в София. В продължение на 20 г. той е изпълнявал длъжността директор на университетска библиотека в Истанбул.
Емблематични за Ардино са кинооператорите Апти Иззетов и Хикмет Назифов Таибов – Кънчо.
Фолклорната група за стари градски песни е една от новите емблеми на читалището. Родопският фолклор, включващ народни традиции, обичаи и разработки е една от основните дейности в по-ново време. Тук са развили своя талант майсторите на гайдата Митко Цанков, Стоян Войводов и Владимир Гроздев, който е една от легендите на Родопския фолклор. Ансамбълът за местен турски фолклор е създаден през 1957 г. Хасан Кочоглу и Ангел Колев са двете му емблематични личности.
Кметът Ресми Мурад поздрави читалищните дейци и самодейци. Той заяви, че всяка годишнина е повод за равносметка, радост и гордост от постигнатото с поглед към идния ден. Вашите предшественици преди близо век, водени от желанието да съхранят народните традиции и да се сплотят хората от Ардинско в стремежа си към развитие, създават огнището на духовността, каза още Ресми Мурад.
Поздравителни адреси бяха получени от Живко Добрев, Хафизе Бейсим Гюн, която работи в Държавния театър в Бурса и колеги от други населени места в страната. От името на Народно читалище „Нов живот” в Момчилград, художникът Камбер Камбер прочете поздранителен адрес. Той подари на ардинското читалище своя картина с лика на известната певица Кадрие Лятифова, майка на министъра на културата Вежди Рашидов.
За дългогодишна работа и значим принос към развитието на любителското изкуство и цялостната дейност на читалището бяха наградени с грамоти и плакети на Министерството на културата изявени читалищни дейци. Сред тях са Донка Ганчева, Селяхидин Карабашев, Христо Брънзаров, Тюркян Йеменджиева, Владимир Гроздев и др. Тържеството завърши с пищен коктейл в ресторант «Перла», където бяха наградени с грамоти и юбилейни сувенири още 40 читалищни дейци.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини