Започна астрономическата зима

Тя настъпи с интензивни снеговалежи в почти цялата страна. "Оранжев" код е обявен в областите Смолян и Кърджали

Днес в 7 и 30 часа настъпи астрономическата зима. Сняг вали в областите Пазарджик, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Търговище, Хасково, София, Стара Загора, Смолян, Пловдив, Велико Търново, Разград и в районите на Троян, Априлци и Котел. До края на деня снегът ще затрупа цяла България, с изключение на Черноморието.

 За цяла Южна България в сила е код "жълто" за обилни снеговалежи, а за областите Кърджали и Смолян кодът е "оранжев".

 Започналият през нощта снеговалеж в южната половина от страната днес ще обхване и Северна България. В Южна България валежите ще са значителни. Само по Черноморското крайбрежие ще вали дъжд, в югоизточните райони дъжд и сняг. Най-малко сняг ще паднe над крайните северозападни райони и Централна Северна България. югоизточните райони дъжд и сняг. Ще се усили вятърът от север, североизток – до умерен, в Източна България и силен.

 В планините ще вали сняг, ще духа силен и бурен вятър от изток, североизток, по най-високите части от югоизток. Ще има навявания и преспи. Максимална температура на 1200 метра - около минус 3°, на 2000 метра - около минус 9°.

 Това е денят на зимното слънцестоене, който е и най-краткият ден на годината и най-дългата нощ. Продължителността на деня на 22 декември ще е 9 часа и 3 минути.

novini.dir.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини