КНСБ-Хасково тръгва с рейсове на протест в София

Шефката на КНСБ Хасково Василка Иванова и на стачния комитет Стойчо Деликирев

Членовете на КНСБ тръгват с рейсове за националния протест в София на 30 ноември, следващата сряда. „Все още не можем да кажем колко хора ще тръгнат, защото записването продължава“, каза регионалната шефка на синдиката Василка Иванова. Днес КНСБ Хасково даде пресконференция по повод предстоящите национални протести.

„Притеснени сме от увеличаването на възрастта за пенсиониране с една година от 2012-а, както и от премахването на добавките за прослужено време, така наречения „клас“. Но повече ни притеснява пълното пренебрежение към подписаните споразумения“, добави синдикалната шефка. По думите й още не е изсъхнал подписът на премиера под споразумението, а той вече го оттегля.

„Затова и двата синдиката (КНСБ и „Подкрепа“) решихме, че е безсмислено да оставаме повече в тристранния съвет за сътрудничество“, обясни Иванова. Според синдикалистите сегашното безпринципно погазване на споразумението означава, че утре със същата лекота може да се наруши и друга договореност.

„Аргументите на правителството, че така ще се запуши дупката в НОИ са смешни. Удължаването на възрастта за пенсиониране означава, че догодина няма да излязат в пенсия около 15 000 души. Техните пари ли ще запушат дупката в НОИ, при дефицит от милиарди“, попита шефът на регионалния стачен комитет Стойчо Деликирев. Според КНСБ проблемите в пенсионната система трябва да се решават по друг начин – да се увеличат приходите. „Например сивия сектор. Да се криминализират действията на работодатели, които не внасят осигуровки или ги плащат в по-малък размер, е единият от начините, при който в НОИ ще влязат стотици милиони“, даде пример Деликирев.

Той направил справка за средната продължителност на живота в някои европейски страни и в България. Мъжете в Швейцария живеят средно по 79 г., в Испания 77.7, във Франция 77.1, в Италия 70.5, в Гърция 77.1. Средната продължителност на живота на българина е 70 г.

При жените съотношението е същото – Швейцария – 84 г., Испания – 84.2, Франция 84.1, Италия 83.5, Гърция 81.9. Средната продължителност на живота на българката е 77.2 години.

„Освен това в близките години предстои да излизат в пенсия българите, родени след 1950 година, а всички експерти предричат по-малка продължителност на живота за тях, поради стреса, безработицата и бедността“, допълни Деликирев.

В 8 часа в четвъртък започва стачката на работниците в БДЖ. Хасковските синдикалисти ще отидат сутринта на гарата в Димитровград, за да ги подкрепят. По техните данни в жп възел Димитровград предстои да бъдат съкратени стотина работници и служители. Само 6-7 от тях са пожелали да напуснат сами, заради 6-те брутни заплати, които накуп ще получат.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини