Хорът на Езиковата накара Гърция да заобича България

На фестивала в Солун

„Браво страшни сте“, „Най-добрите“ „Българите сте много талантливи....“ . Това са само част от комплиментите, с които гръцката публика в Солун награди хорът на езиковата гимназия, който бе гост на 27-я хоров фестивал в морския град. Комплиментите на византийците спрямо българите са толкова малобройни през столетията, че в исторически план дори монголските орди на Чингис хан са били по „приятелски“ настроени.

Особено пък ако става дума за събитие считано за изцяло гръцко. В Хоровият фестивал в Солун участват 21-те най-добри гръцки хорови състави плюс две специални покани. Първата била за италианци, втората за средношколски хор „Лира“ от ГПЧЕ“Проф. Д-р Асен Златаров“. Фестивалът нямаше конкурсен характер, но надпяване имаше, а арбитъра бе възможно най-честен-публиката.

Възпитаниците на Вела Казакова скриха топката на всички. Те пяха на английски, френски, немски, испански, български, а накрая и на гръцки. Популярната мелодия на гръцка национална песен изправи на крака стотици зрители в салона. След като пяха с пълно гърло, гърците ръкопляскаха 15 минути без прекъсване. И обявиха, че „Лира“ са от най-добрите хорове гостували на фестивала през последните години.

Средношколският хор към езиковата гимназия включва момчета и момичета от 9-ти до 12-ти клас. Това е единственият смесен средношколски хор в цяла България. Най-добрите 34 от тях, представиха страната ни в Солун.

Г.Христов

Купон след успешното представяне
Днес хористите получиха специални грамоти за участие

Най-добрият средношколски хор с ръководител Вела Казакова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини