Шефката на Районен съд Миглена Тянкова: Шокирана съм

Миглена Тянкова

Шокирана съм от превръщането на чисто лични отношения в скандал, който тресе цялата съдебна система, заяви за Haskovo.net Миглена Тянкова, шеф на районния съд в Хасково. Съдийката стана обект на частно подслушване, поръчано от окръжния прокурор Иван Ванчев, с който имат близки отношения. По неофициална информация проследяването било поръчано на детективска агенция от ревност. Това стана повод главният прокурор Борис Велчев да поиска от Висшия съдебен съвет да започне дисциплинарно производство срещу окръжния прокурор на Хасково, както и отстраняването му от длъжност. Мотивът е "уронване престижа на съдебната власт".

„Ужасена съм от това, което се случи. Чувствам се виновна пред мнозина приятели, които бяха набъркани в този скандал заради мен. Не съм виждала, нито чувала тези записи, не знам какво има на тях. Но съм категорична – не съм извършила нищо недопустимо, нито морално укоримо“, заяви Тянкова.

Шефката на районния съд е сред кандидатите за председател на окръжния съд. Другият е досегашният шеф Росен Русев, който обаче бе отстранен от длъжността преди провеждането на конкурса заради започнало дисциплинарно производство срещу него. Сега за временно изпълняващ длъжността председател на окръжния съд е назначена Господинка Пейчева.

„Вярно е, че съм имала срещи с висши магистрати, но това е било по работа. Разбрах, че е била документирана и среща с шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев. Да, срещала съм се с него, но сме говорили единствено по служебни въпроси. Никога не е ставало дума за лобиране за моята кандидатура за конкурса за окръжния съд“, категорична бе Миглена Тянкова.

По повод изтеклата в медиите информация, че при подслушването са засечени разговори и с политици, Тянкова потвърди, че е е имала такива. „Но пак повтарям – те за мен са приятели. Не сме говорили нищо укоримо – нито за конкурса за окръжния съд, нито за каквото и да е лобиране“, допълни тя. По думите й сред тях не е имало политици от Хасково.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини