Кръгла маса за толерантността

В бизнес инкубатора се проведе кръгла маса на тема „Толерантни помежду си – толерантни към другите”. Неин организатор е Детският младежки парламент към Обединения детски комплекс и се провежда под патронажа на омбудсмана на община Кърджали Хакиф Емин. Кръглата маса се организира по повод Световния ден на толерантността.
След официалното откриване участниците в кръглата маса представиха свои инициативи, свързани с толерантността устно или чрез презентации. „Казаното от тях доказва, че младите хора могат да бъдат толерантни и да обединяват действията си в утвърждаване на ценностите на модерното общество”, каза директорката на ОДК Златка Пеньова.
Председателят на ДМП Радослав Петков пък сподели: „Бъдете различни, обичайте различното, но не оставяйте толерантността да ви тъпче”. „Бъдете толерантни, защото това е първата стъпка към по-добър живот, към мира в обществото, но не забравяйте правата и задълженията си”. Това бе посланието на друг член на ДМП – Кристина Топалова.
В Кръглата маса участваха представители на основни, средни и професионални училища от Кърджали, младежки организации, сред които и БМЧК. Сред гостите на форума бе секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир, който в приветствието си към участниците заяви, че не иска да говори дълго, а иска да слуша гласа на младите хора в Кърджали.
„Не харесвам думата толерантност, защото това означава търпимост. Днес по скоро трябва да говорим за приемане, а не за търпимост към човека до нас. За толерантността може да се говори, но може и да не се говори. Но тя се усеща. Толерантността се възпитава, защото тя не е качество, с което човек се ражда”, каза Сезгин Бекир. По думите му много по-важно днес е да спазваме принципа „Единни в многообразието”, за да бъдем толерантни както помежду си, така и към другите.
Участниците във форума бяха поздравени от патрона на инициативата – омбудсманът Хакиф Емин, който пожела успешна работа на младите хора и каза, че толерантността е в основата на интелигентните решения.
 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини