Кърджали обсъжда приоритетите си за следващия програмен период на ЕС, имаме технически проекти за 200 млн.лева

Изображение 1 от 5

    В Кърджали започна обществено обсъждане на приоритетите на общината за следващия програмен период на Европейския съюз от 2021 до 2027 г. С кръгла маса , организирана от Областния информационен център се поставя началото на серия от срещи за открояване на проблеми, за които да се кандидатства за европейско финансиране. Във форума участва кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис, зам.-кметът инж.Катя Митовска, главният финансист Валентин Иванов, шефът на отдела за проекти Надя Цветкова. В дебата се включиха представители на работодателски организации, неправителствени организации, общини от региона, представители на бизнеса. Бе решено дискусията да тръгне отдолу и да обхване широк спектър на обществеността: от работодатели до социални работници.

    Кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис подчерта, че администрацията му има проектна готовност за три програмни периода напред. При това става дума за технически, а не идейни проекти. Стойността на обектите, за които има проектна готовност надхвърля 200 млн.лева.

    Не случайно Кърджали е на трето място в страната по защитени европроекти. Тайната е в това, че винаги представяме технически, а не идейни проекти. Екипът, който ги подготвя е много добре подготвен. Имаме добра практика за дефиниране на плана за градско развитие заедно с неправителствения сектор. За първи път обаче заедно с обществеността ние определяме приоритетите на региона за цял програмен период в перспектива. Това подчерта още градоначалника. Той каза, че чака предложения както за градската инфраструктура, така и за индустриалната зона и аграрния сектор. До сега поставяхме акцента върху образователната и социална структура, посочи още кметът.

    Домакинът на проявата Дора Христова, директор на Областния информационен център, подчерта, че неблагополучията на страната ни в настоящия програмен период 2014-2020 г. се дължат на това, че националните приоритети не бяха добре формулирани и и структурирани по региони. Христова посочи, че не е нужно голям брой приоритети, а няколко, но точно формулирани. Тя посочи,че Кърджали се е представил силно като област. Тя илюстрира думите си с проспект на добрите практики на област Кърджали. Отразени са значимите проекти в социалната , образователната, икономическата сфера. Христова сподели,че заради Брекзит ще намалеят в значителна степен средствата за общата селскостопанска политика. Това ще се отрази на плащанията на селските стопани в страната и региона.

    Надя Цветкова подчерта, че всички направени предложения ще се резюмират и представят на национално ниво. Общественикът Васил Байданов сложи акцент върху изграждането на моста за Енчец, като посочи,че след отварянето на ГКПП Маказа-Нимфея Кърджали е отворен град , привличащ туристи. Румен Генов от АРИРИ подчерта , че е необходимо да се поощрят условията за малки и средни предприятия, които са гръбнака на икономиката в страната.

    В свое приветствие на запис българския еврокомисар Мария Габриел подчерта, че за програмния период 2021-2027 г. страната ни ще получи 9 млрд.евро по различни програми. Това е с 8 % повече от предходния.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      0 0
      16:43, 12 окт 2018
      Тая Дора Христова не беше ли СДС активист. Сега пак се е наредила барбара Петко с мъжете. Крадоха когато Муравей Радев ги учеше и сега пак. Няма оправия и отърване от тия...
    Последни новини