Кръглата маса в Кърджали : Пазете малките училища!

Изображение 1 от 2

    Приключи кръглата маса под надслов „ Социални  аспекти в българското образование ” организирана от областен съвет на БСП.

         В продължение на два дни преподаватели от ВУЗ, педагози, управленци   и експерти в системата на образованието от всички общини от област Кърджали и съседните области Хасково, Смолян и Пловдив дискутираха по част от най-важните проблеми в образованието, като акцентираха най-вече по изгубената мотивация на всички участници в системата , мястото на малките училища и открояването на регионалните такива.

     Отчитайки отговорността на образователната система пред бъдещето на нацията изготвиха резолюция в която предлагат :

    1.Мотивацията в образованието да се превърне в стратегическа цел за системата, като за целта се настоява МОН да изработи цялостен комплекс от мерки за нейното осъществяване, като всяко училище разработи и своя мотивационна стратегия.

    2.Да се изгради обща политика за социалната значимост на малките училища във всички райони на страната без абсолютизиране на утвърдени норми и правила , а на база задълбочен анализ за тяхното място и цели.

    3.Да се откроят регионалните проблеми в системата и се потърси начин за тяхното решаване с помощта на държавата, но най-вече с експертни решения на място. Препоръчваме, промяна на учебните програми, както и специализирана подготовка на учители за решаване на такъв род проблеми.

    В дискусията естествено като проблем номер едно  се открои въпроса с българския език в Кърджалийска област, където бяха изнесени и най-много доклади за различните етапи на обучение. Редица конкретни предложения като специализирана подготовка на учители, работна среда и методическа литература ще намерят място в Сборника с публикации от събраните материали представени на кръглата маса.

    В хода на форума проф.Анелия Клисарова, гост на проявата запозна присъстващите с най новите моменти в работата на парламентарната комисия.По-късно заедно с всички участници тя се присъедини към факелното традиционно  шествие на учениците от СУ” Петко Рачов Славейков” посветено на Деня на будителите.

    В края на дискусията Милко Багдасаров – организатор на кръглата маса изрази своето задоволство от присъствието на хора, чието мнение изключително уважава като им благодари за активното участие и направените ценни предложения по време на ползотворната и полезна дискусия.

    Това съобщиха от БСП, Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини