Двудневна Международна кръгла маса за професионалния стрес при медиците започна днес в Кърджали

Изображение 1 от 5

    Двудневна Международна кръгла маса посветена на проблематиката свързана със справянето с личния и  професионален стрес и справянето с трудни пациенти започна днес в Кърджали.Домакин е Центъра за спешна медицинска помощ Кърджали. Събитието е част от дейностите по проект „Получаване на спешна/ежедневна грижа за здравето чрез иновации в трансграничната зона”,финансиран по Програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ „Гърция-България 2014-2020”. В кръглата маса се включиха партньори от болницата в Кавала, Медицинската асоциация на Кавала,представители на ЦСМП от Южна България, РЗИ-Кърджали; БЧК-Кърджали;Телефон за спешни повиквания 112 и др. Форумът се проведе комбинирано и с онлайн връзка.

      В приветствието си към участниците директорът на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков подчерта ,че в рамките на проекта е работено в две основни направления:техническа модернизация и инвестиции в персонала. Акцентът е бил върху безопасните условия на труд. По време на пандемията са проведени 10 двудневни семинара за справяне с предизвикателствата от извънредната ситуация. Водени са от д-р Хенриета Илиева,изявен психолог с опит. Надградихме като проведохме още 10 семинара за справяне с професионалния стрес, каза още д-р Атанас Митков.

     Онлайн се включи ръководителят на проекта от гръцка страна Анастасиос Кондакос. Той приветства инициативата за провеждане на Международната кръгла маса и изрази задоволство от възможността да се обмени опит.

      Инициативата получи одобрение от представителите на БЧК и телефонът за спешни повиквания 112.Директорите на ЦСМП подчертаха доброто партньорство с д-р Атанас Митков. Поздравление отправи и главния асистент в БАН д-р Сезгин Бекир.

      В своята презентация д-р Хенриета Илиева посочи,че медиците са втори в класацията по  професионален стрес в света. Работещите в големите градове са подложени на по тежки изпитания. В малките населени места интуитивно търсят възможност да се освободят от професионалния стрес. Симптомите на професионални стрес са нарушен сън,проблеми с храносмилането,паник атаки. Обикновено медиците под стрес са тези които изпитват стремеж към успех на всяка цена или страх от уволнение. Освобождаването от стреса става преди всичко с движение, правилно хранене и поддържане на добро здраве.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини