Деца с базуки взеха на прицел учителки

Гранатохвъргачките и преносимите ракети бяха най-любопитни на децата

Малчугани от ОУ „ Иван Рилски“ и ОУ „Шандор Петьофи“ наводниха днес кенанското военно поделение 52 740 в деня на отворените врати по повод празника на сухопътните сили. По традиция, военните празнуват празниците си предсрочно. Днес е 17-ти, празникът на сухопътните сили е 19-ти.

Военни стрелби на полигона в Добрич и запознаването на деца с бойната техника и организация на поделението, бяха замислените мероприятия за гражданите. В по-важната част, поделението прие няколкостотин малчугани от 1-ви до 6-ти клас от 4 хасковски основни училища. Най-активни бяха първокласниците. Те се забавляваха да взимат на прицел с автомати и пистолети съученици и войници. След неизменните напомняния, че оръжие не се насочва към хора, свиваха пръсти и минаваха на „ръчна“ стрелба. Резултатът от многобройните „Паф паф“ бяха гръмките смехове на „поразените“ съученици. Първолаци от Шандор Петьофи пък толкова се въодушевиха, че спонтанно запяха „Леви-десни, леви десни ще вървим напред....“

Малко по-големите/и по ячки/ деца се насочиха към по-тежките оръжия. Базуки взеха на прицел щъкащи учителки.

На фона на детският празник, две войнички на КПП-то нагледно илюстрираха защо жените нямат място в армията. Двете стояха като побити на вратата и обясняваха, че в Деня на отворените врати трябва специално разрешение за да се пуснат журналистите. Така, поделението се оказа пълно с външни хора-деца и възрастни, но специално журналистите, трябваше да чакат отвън. Обяснението на пишман войничките бе, че дежурният офицер не си вдигал телефона и те не можели да направят нищо. И не правеха нищо, дори когато репортерите, запасни офицери от армията, им дадоха простичкият съвет една от тях да иде на крак при най-близкият старши офицер и да му обясни ситуацията. Трътлестите униформи в цвят каки не приеха и това предложение. Наложи се лично началникът на поделението подполковник Данчо Николов да изпрати на бегом двама редника, за да предотврати абсурда вратите да бъдат затворени точно в Деня на отворените врати.

Остава ни само да се надяваме, че ако не дай си боже нападнат България, редничките по бойните линии ще имат работещи телефони и дежурни офицери под ръка за инструкции. Иначе така и ще ни отгърмят, докато се чака заповед какво да се прави.

Г.Христов

Като Рамбо
Като "Командо"
Като някой много любопитен
Зенитките изкушиха малчуганите да се покатерят на тях
Падна ли ми....

Навалица
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини