Ромчета накачулиха Хасан Азис за милостиня за Байрама

Ромчета се биха за бонбони и жълти стотинки в двора на джамията в Кърджали след празничната молитва за Курбан Байрама. Мургавите кърджалийци се нахвърляха с настървение върху дребните подаяния,подхвърляни от излизащите от храма богомолци. Около двадесетина циганчета бяха окупирали изхода на джамията. Те си  раздаваха шамари в момента, в който на земята паднеха бели стотинки. Мургавите буквално обсадиха градоначалника на Кърджали Хасан Азис и не му даваха да си тръгне преди да им даде милостиня.Те скандираха „Хасан!”,”Хасан!””Хасан!”.Ромите преследваха неотлъчно градоначалника.Той бе принуден да излезе от задния изход на джамийския комплекс,придружаван от председателя на Висшия Мюсюлмански духовен съвет Шабанали Ахмед и шефа на местния парламент Ниязи Шакир.Мургавите следваха по петите кмета и скандираха неговото име до центъра на града.

  От рано сутринта мюсюлмани се стекоха по традиция за празничната молитва за Курбан Барама. Тя бе предшествана от проповед за добродетелите на исляма. Джамията бе тясна за десетки богомолци и те коленичиха извън храма. Постелки недостигаха и вярващите бяха съблекли връхните си дрехи,върху които коленичеха за молитва.

  В 8,03 часа бе обявено настъпването на Курбан Байрама. По традиция мюсюлманите раздаваха бонбони на своите познати. По-младите целуваха ръка на по-възрастните в знак на почит.

 На молитвата присъства председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини