БСП и ДПС в Турция:Гласувайте за Артиста

Гласувайте за Артиста. С тези думи агитирали сред българските изселници активисти на ДПС и БСП преди втория тур на президентските избори. Кандидатът за вицепрезидент Стефан Данаилов се оказал по-популярен от претендента за поста държавен глава Ивайло Калфин. За мнозина от нашенци в Турция Данаилов бил любимец от култови филми и сериали, гледани от тях в годините на младостта им.

В резултат на агитацията двойката Калфин-Данаилов спечели 21 698 гласа ,срещу повече от скромните 758 бюлетини за двойката Плевнелиев-Попова.

 Чета от социалисти-етнически турци предвождаше в южната ни съседка Назми Мюмюн от Кърджали. Дузина активисти на БСП бяха разпределени в градове с компактни маси изселници за да агитират в полза на червената двойка.

Бяхме в истанбулския квартал Авджилар, заедно с координатора на ДПС за Турция Исмет Кахраман. Впечатлен съм от организаторските му умения, споделя Назми Мюмюн. Той заяви,че му било много трудно да агитира изселниците да гласуват за партия, която в миналото е провела т.нар.Възродителен процес.

 У нашенци там няма злоба и отмъщение. Те ни приеха с голямо гостоприемство,казва още Назми Мюмюн.

 Агитаторите от БСП и ДПС в Турция се ползвали с тоталната подкрепа на изселническите организации. Благодарение на техните активисти постигнахме такава убедителна разлика, каза още Назми Мюмюн.

 Сериозна агитка от емисари са имали и ГЕРБ и ЕНП. Основен аргумент в кампанията им била тезата, че не бива да се гласува за партия, която  рязала шалварите на нашенци в годините на тоталитаризма.

 Според червените агитатори обаче изселниците добре помнели социалните придобивки и привилегии по времето на т.нар. развит социализъм.

 Според Назми Мюмюн политическите партии в южната ни съседка не се ангажирали пряка с подкрепата на някоя от кандидат-президентските двойки.

  Червените активисти завърнали се от Турция споделят, че с новия Изборен кодекс процедурата за гласуване в чужбина е много усложнена. Веднъж се подават заявления за гласуване до изселническите организации и консулски служби, втори път в деня на вота се прави същата процедура и пред комисиите. Бяхме заети основно да попълваме заявления на желаещите наши изселници да упражнят конституционното си право на глас, споделя Назми Мюмюн.

Според него управляващите от ГЕРБ нямат основание да оспорват категоричния резултат в Турция. Тук те навсякъде имаха членове на секционни комисии, застъпници и наблюдатели, каза Назми Мюмюн.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини