Пропадна трети опит за турски симпозиум в Родопите

 С провал завърши опитът да се проведе в Кърджали  международен симпозиум „Среща на турската култура от Тракия и Родопите” в рамките на  Дни на турската култура и изкуство. Проявата се организира от културно-просветното дружество „Анкара-Текирдаг”,  съвместно с Дружеството за турска култура и изкуство-Кърджали. Симпозиумът трябваше да се състои в сряда в Бизнесинкубатора.Участниците в него-няколко турски професори обаче не получиха навреме визи.Той бе отложен за днес,но гостите от южната ни съседка решиха да разгледат Пловдив,вместо да четат доклади.Една от причините за провалът на симпозиумът е острата реакция на български учени,които пожелаха да присъстват и дебатират с турските си колеги по основните теми.Българските изследователи, сред които проф.Евгений Сачев,ст.нс.Георги Митринов,доц.Христо Гиневски изразиха на пред медии ,че недоумяват защо семинара се организира полулегално и няма пълна разгласа за програмата му.

Както Кърджали бг вести писа,освен в Кърджали  симпозиума трябваше да гостува вчера и в Мадан . Организатор е родопското Дружество за етнокултурно взаимодействие на  писателя Салих Бозов. Самия Бозов обаче отрече пред медиите да е съорганизатор на проявата. Той бе атакуван за това, че сред обявените в Мадан доклади има чисто провокативни, отнасящи се до някаква ислямска република Тъмраш в Родопите и за т.нар.помашки език.

 В първото заседание на симпозиума трябваше да се включат 12 участници от Турция и България ще изнесат свои научни доклади, свързани с турската култура в страната. Председател на заседанията щеше да бъде проф. д-р. Рефик Туран, ръководител катедра по история в Университета Гаази, а зам.-председател д-р. Сабри Алагьоз, председател на Турски културен център в София. В панела освен тях, щяха да участват известният историк проф. Юмер Туран, изследователят писател-поет Абдуллах Сатоглу, художничката Айнур Ачъкгьоз, председател на Дружество на балканските жени, турколозите проф. Ахмет Гюншен и Иса Джебеджи, изследователят писател от Кърджали Мехмет Алев и други. 

 За разлика от симпозиума безпроблемно се проведоха другите прояви.В сряда  17.00 часа в Артгалерия КРЪГ   се откри изложба на творци от Турция и България.Приветствие към гостите отправи зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.Отбелязваме едно добро начало на поредните културни празници в Кърджали.Участничките в изложбата са основно дами.Те представят голямо и красиво изкуство,каза още Елисавета Кехайова.

Н сряда се състоя голям концерт в Дома на културата . В него  взеха участие ансамбълът за турски народни песни и танци „Пехливанкьой”от Турция, хорът за турска класическа музика в Одрин към Министерството на културата на Турция, фолклорните групи към Турски съюз в Ксанти, Гърция и „Нов път” в Скопие, Македония, а нашия регион  представляват фолклорните ансамбли „Родопея” при ПГТХВП „Св. Св. Кирил и Методий” в Момчилград и  ансамбъл за турски фолнлор към Дружеството за турска култура и изкуство.

Съставите от Турция,Македония и Гърция изнесоха вчера концерт в читалище „Иван Вазов”в Мадан.На негоприсътваха и гостите от Турция.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини