Министър: 91 хил. от Хасково са получили 6 млн, 10 хил от Трявна-15 млн лв

Министърът се поздрави с губернатора Ирена Узунова...

Държавата не дели общините по политически цвят, когато им дава европари, категорично обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев в Хасково. Отговорът му бе провокиран от въпрос защо Хасково не получава достатъчно пари и вярно ли е, че проектите се стопират, защото общината не се управлява от ГЕРБ. Това е абсурдно - разпределянето на европейски средства заради политически нюанси. Това е тежко нарушение в очите на Европа, която дава парите, отговори учудено Дончев.

За да не бъде голословен, министърът веднага се разрови за пример в публичната информационна система www. eufunds.bg. От там бе взет примера с Благоевград- не е управляван от кмет на ГЕРБ, но е усвоил 41 млн лева. В същото време

Община Хасково е сключила договори за 13 млн 285 хил лева евро средства, а е усвоила само 6 млн 285 хиляди.

Сравнението е още по-фрапиращо с Трявна. Министърът нямаше представа от кого се управлява 10 хилядната община, но не бил от властимащите. Това не му попречило да усвои 15 млн 225 хил лв.

21 подадени проекти е скромно постижение за община като Хасково. Но одобрението на проектите зависи от обосновката на проектното предложение, което пък зависи от добрия екип, който стои при изготвянето на проекта, заключи Дончев. С подобни предпоставки Свиленград например е усвоил цели 91 млн лева по европейски програми.

Хората не вярват на европейските пари защото не са ги виждали и не могат да ги пипнат. Ще почувстват ползите им, ако общините са активни в усвояването им, смята министърът. От 15 млрд. рамка през 2010-а са усвоени само 2.6 млрд лева. Започнахме само със 150 млн, похвали правителството си Дончев, но подчерта, че и тези 17 % усвояемост са малко. „Европейските средства са половината от инвестиционният ресурс на България.

"Всяка втора стотинка, вложена в пътища, училища, бизнес е от европейските фондове“,

затова общини и организации трябва да са готови с проектите. Първото предложение по темата дойде от началника на РИО Иван Панайотов. Макар школата ударно да усвояват пари по европейски проекти, Панайотов сезира за сериозен проблем. Авансовите плащания идват непосилни за делегираните бюджети на училищата. Затова той предложи създаването в министерството на инвестиционен фонд, който да поема тези авансови плащания, до пълното превеждане на средствата по изпълнявания проект. Подобно процедура лесно може да бъде задвижена, но тя може да бъде насочена главно към държавните училища, отговори министърът. За общините трябва друга схема с прякото участие на местната власт.

Г.Христов

И после категорично отрече държавата да има някакво негативно отношение към община Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини