Трима преподаватели от Езиковата обучени по програма Коменски

Марина Димова

Трима представители на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали взеха участие през лятото на 2011  в   Индивидуална квалификационна дейност по секторна програма Коменски в рамките на общоевропейска програма „Учене през целия живот”. Галина Недялкова  посети град Хаминкелн,  Германия, училищният психолог Марина Димова се обучаваше в Грац, Австрия, а  Нигяр Наим  бе на комбинирано двуседмично обучение в градовете Ваймар (Германия) и Виена (Австрия). Кандидатстването за такава стипендия е възможно за всички, заети в сферата на образованието. Според регламента на програмата те самостоятелно избират типа и мястото на провеждане на желаното от тях обучение и участват в надпревара по оценяване на техните кандидатури, подадени към Центъра за развитие на човешките ресурси в София. Всеки   желаещ да кандидатства може три пъти в годината през интервал от 2 години да подаде необходимият електронен формуляр.   Участниците споделят, че са получили уникална възможност за мобилност и за нова успешна квалификация в страни от Европейския съюз.  С активното включване и на други  техни колеги в подобни квалификационни дейности  се повишава  качеството на   работа  в българското  образование и го прави конкурентно на  европейските стандарти.

До сега в България  училищните психолозите не са получавали  възможност за участие в   семинари и тренинги, насочени конкретно към справянето със стреса в училище и то с активното участие на представители на различни Европейски страни.

Според г-жа Димова участието  й в курса   е  предимство   за личната и професионалната  й реализация.  Основна част от програмата на семинара е включвала стилове на учене,  метапрограми, подобряване на възприятието, S.M.A.R.T. модел, ресурси, калибриране, тренинг, рефреминг. Спецификата на материята „невро-лингвистично  обучение”  изисквала различни упражнения и методи  като      консултации, ориентирани към решаване на проблеми, визуални стратегии за учене, управление на стреса, които са били реализирани под формата на работни групи и ролеви игри.  По време на семинара психологът се е   запознал  с други училищни системи и  е имал възможност да обмени идеи и опит с представители от  Германия, Австрия, Словения, Дания и Англия .

Ето и  впечатленията  на преподавателите по немски език Галина Недялкова и Нигяр Наим:

 Галина Недялкова:

        “ Радвах се на гостоприемството на организаторите от Академия Клаузенхоф, образователен център под патронажа на католическата църква и ориентиран към провеждането на различни квалификационни и преквалификационни курсове и с ясно изразена социална политика. Срещнах се с едно пъстро мултинационално общество, носител на своята култура и манталитет. Интерес за мен представляваше темата  "Социално, политическо и културно развитие на Германия от 1949 до наши дни. " Различното беше, че преподавателят ни запозна с едни от най-разпространените митове в немската история като  "нулевият час", денацифицирането, икономическото чудо, модернизацията на обществото и др. Имах възможност да хоспитирам интензивни курсове по немски език в Академия Клаузенхоф, участниците в които бяха от цял свят и представляваха пъстра смесица от култури, езици, нрави. Също така посетих 7, 9 и 12 клас на  Mariengymnasium в град Бохолт, където срещнах много топло посрещане от колеги и ученици. Убедих се, че обучението по немски език в ГПЧЕ „Христо Ботев” е на европейско ниво и е издържано от методическа гледна точка.

Като изключително ползотворни оценявам проведените занятия в Академия Клаузенхоф, ръководени от хабилитирани преподаватели, пишещи трудове и статии. Атмосферата беше приятна, непринудена и предразполагаща. Искрено се надявам, че установените контакти и приятелства с колеги от Европа ще се развиват и за в бъдеще и очаквам ползотворна съвместна работа по европейски училищни проекти.”

 Нигяр Наим:

„В програмата на двуседмичното обучение във Ваймар и Виена бяха заложени разнообразни методи и похвати от чуждоезиковото обучение- доклади, презентации, уоркшоп, групова и проектна работа, дискусии, срещи със специалисти и съставители на учебници.

Програмата на семинара беше предопределена и от факта, че се провеждаше на две места. През седмицата във Виена посредством различни методи се запознахме със столицата на Австрия - култура, традиции, ежедневие, история, литература. Организирани в групи посетихме различни квартали на града, срешнахме се с немци, живеещи и работещи във Виена, като по този начин се докоснахме до различията и допирните точки между немците и австрийците.  Сбирката от материали за австрийската култура, политика, език ще повлият положитено върху моята работа, когато разработвам Австрия в часовете по немски език. Моето първо докосване до тази страна ми даде възможност да усетя разликите между австрийския немски и немския в Германия.   

Втората част на обучителния семинар премина във Ваймар, където пак под формата на различни методически похвати се запознахме с развитието, тенденциите, дискусионните гледни точки на преподаването на немски език като първи и втори чужд език и решенията на международната конференция на преподавателите по немски език, проведена в Йена и Ваймар. Представени ни бяха и нови учебници от самите автори, от които получихме и препоръки и идеи за работа. Чрез групова и проектна работа се запознахме с женските биографии във Ваймарската република, с местата на култура във Ваймар- Бухенвалд, Баухаус, Лист, Шилер,  разбира се  и  Гъоте. Квалификационната дейност и прудрижаващата я културна програма повлияха положително и резултатно върху качествата ми като учител по немски език.”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини