Касим Дал получи шамар в Кърджалийско

Единната народна партия, към която се прикрепи бившата дясна ръка на Доган Касим Дал претърпя пълно фиаско на местните избори в Кърджалийско. Обявената за алтернативна на ДПС формация издигна кандидати за кметове в седемте общини на областта. Те трябваше да победят безапелационно кандидатите на ДПС, издигнати от агент Сава. Това не само не се случи. Хората на Касим Дал се оказаха на дъното на таблиците с резултати от вота и в седемте общини. Вкарването на неколцина съветници в местните парламенти,не може да компенсира мижавото представяне в изборите за кмет. Оказа се, че афишипраните кандидати с чисти досиета, не могат да се преборят с тези, над които тегне сянката на Държавна сигурност.

Още от сега провалилите се говорят за това , че ДПС се е превърнала на машина за натиск, че техните кандидати са плашени,че има манипулации. Това обаче не обяснява факта защо подкрепата за тях се движи от 1 до 5 процента. За пореден път отцепник от ДПС получава шамар от електората. Не помогнаха срещите с Ердоган, нито медийната подкрепа от чужбина. Дори ГЕРБ, които тайно стояха зад прокта „Касим Дал” се разграничиха след поражението.

   Най сериозен провал претърпя рупорът на Дал в региона Адем Мехмед. Той получи едва 630 гласа в Кърджали, което прави 1,87 на сто. В Момчилград Хасан Юсеин достигна 2,43 на сто. В Джебел постижението на Джамал Караджа е 5,4 процента, в Ардино ЕНП взе 5,57 на сто, в Крумовград Илфан Юмерходжа  бе подкрепен от 4,96 %. Единствено в Кирково и Черноочене Единната народна партия има по сериозно присъствие. В Кирково Шукран Идзриз взе 7,41 працента ,  в Черноочене Лифат Мустафа се пребори за 11,35 %.

Касим Дал очакваше, че на тези избори ще натрие носа на Доган. Че те ще бъдат старта на неговото битие на политик извън сковаващата прегръдка на Сокола. Представянето в Кърджалийско е повече от фалстарт за хората на Дал.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини