Станишев: ЕНП и ГЕРБ нападат БСП в пристъп на паника

Очевидната тенденция БСП да набира преднина в предизборната кампания предизвика серия десни атаки към партията и към лидера й Корнелия Нинова, каза С. Станишев.

"Това не е нищо друго освен паническа реакция на предстоящата изборна загуба за ГЕРБ.“, отбеляза президентът на ПЕС.

„Последната подобна атака бе вчера от страна на генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес, който си позволи да критикува българските социалисти и лично Нинова заради позицията ни по Търговското споразумение между Канада и Европейския съюз. При гласуването на това споразумение, БСП направи това, което нейните избиратели смятат, че е най-добре за България.“ 

Групата на социалистите и демократите в ЕП взе решение да подкрепи Търговското споразумение на ЕС с Канада, но българските евродепутати-социалисти, начело с президента на ПЕС Сергей Станишев, застанаха на позицията на своята партия в България и гласуваха „против“. Така постъпиха и немалко депутати-социалисти от други страни като Франция, Белгия, Италия, Полша, Швеция, които гласуваха „против“ или „въздържал се“. 

„Разнообразието в начина, по който социалистите гласуваха за СЕТА в Европарламента показва, че демократичността е основният ни принцип и че ние поставяме своите избиратели най-високо. 

Групата на ЕНП, към която принадлежи и ГЕРБ, с много малки изключения и под строй гласува в подкрепа на СЕТА. Това е поредното доказателство за стила на една национална партия, която се подчинява на така наречените „нареждания от Брюксел“. А всъщност, винаги е въпрос на избор и политическа воля. „Брюксел“ не е командна кула, от която „нареждат“. „Брюксел“ са страните-членки на ЕС, техните премиери в Европейския съвет, националните делегации в Европарламента, комисарите на съответните страни. Няма началници и няма подчинени. Но на ГЕРБ не е познат политическият характер и затова те винаги са 100% зад решенията на своите „началници от Брюксел“. 

Фактът, че генералният секретар на ЕНП се е заел от името на цялата партия да мъмри лидера на национална и очевидно независима политическа сила, каквато е БСП, е най-малкото странен. Очевидно е, че идеята не е негова, а е по-скоро удовлетворение на молба от София. 

Естествено е в момент, в който БСП изобличава очевидните грешки на ГЕРБ, а ЕНП губи позиции в още една европейска страна, да има опит да се повлияе на предизборната кампания. Това обаче няма да спаси ГЕРБ от загубата., категоричен бе Станишев.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    реалист
    2 0
    15:16, 19 фев 2017
    Смешник забрави 15 когато момчето от Силистра замина на твое място в Брюксел а ти чем .....търсиш там като мразиш ЕС или само келепира а на Нинова защо сина не е в Русия а в САЩ на приказки сте силни но на дела сте нула и това не е от сега но народа е наивен и ви се връзва
Последни новини