ДПС бойкотира първия тур за президент в Кърджалийско, сега готви мобилизация на електората

Ивайло Калфин

6559 са недействителните бюлетини,подадени в община Кърджали за президент на първия тур, обивяха от Общинската избирателна комисия. Това е три пъти повече от недействителните бюлетини, пуснати за кандидатите за кметове.

 Според жалби на ГЕРБ в изборния ден, активисти на ДПС са агитирали избирателите да пуската празни бюлетини или да не гласуват въобще за държавен глава. Причината била да не сбъркат при гласуването за местна власт.

 Това се отрази и на общия брой на пуснатите бюлетини.За президент са подали гласа си 29 620 души, а за кмет на община 33 639.

  За бойкот на президентския вот съобщиха първи централните медии. Според тях той е характерен за всички райони със смесено население. Въпреки наставленията на ДПС актива, мнозина са посегнали към бюлетините за избор на държавен глава.

Най-много гласове в общината получи Ивайло Калфин-12 285 или 41,48 на сто. След него се нарежда Росен Плевнелиев с 30,37%. Трета е Меглена Кунева с 11,1 %. Очакванията за пробив на Алексей Петров сред българомохамеданите в Кърджалийско не се оправдаха. Той взе едва 302 гласа или 1,02 процента.

Сега въпросът е към кого ще се пренасочат гласовете на Кунева и останалите отпаднали от надпреварата кандидати. И колко ще вземе двойката Калфин-Данаилов. Само от недействителните гласове на ДПС тя има потенциал да получи допълнително 6 000 гласа. Към тях могат да се прибавят и половината от гласовете на Меглена Кунева.Така, че очакванията са Калфин да вземе над 50 на сто от гласовете в общината. За региона се очаква още по-категоричен резултат. Ще припомним, че вчера кметът на Кърджали и общински лидер на ДПС Хасан Азис призова поддръжниците на партията си да гласуват за кандидатите на БСП.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини