Запор на „24 часа” и „Труд”

Съдия-изпълнител влезе в Полиграфическия комбинат, за да опише имуществото на вестниците „24 часа” и „Труд”, по искане на Христо Грозев, собственик на част от дяловете на „Медийна група България”. „Извършен е опис на печатни машини, свършил съм си работата, така че сега съдът решава какво ще се случва”, каза на излизане от комбината частният съдия-изпълнител Стоян Якимов. Той обясни, че заповедта за опис на имуществото е от началото на месеца.

Пред Дарик Христо Грозев коментира, че има съдебна заповед за запор на имущество на пресгрупата. Грозев каза, че ако вестниците не излязат утре, това ще е престъпление към България и някой трябва да поеме отговорността затова. „Има съдебна заповед за запор на имущество на пресгрупата. „Има такъв, той действа на основата на решение на съда, което е под формата на обезпечителна заповед. Предварителна обезпечителна заповед за бъдещ иск, който е пуснат от нашето австрийско дружество заедно с много други подобни искове, които целяха да блокират възможността на сегашното управление на „Медийна група България” да разпродава съществени активи, да източва активи и т.н. Така че, това е резултатът, който наблюдаваме днес - че съдът одобри такава мярка като временен обезпечителен акт и съдебния изпълнител изпълнява решението на съда”, обясни Грозев.

„Няма проблем утре вестниците да излязат от печат”, категоричен е частният съдия-изпълнител Стоян Якимов. Той потърсил съдействието на МВР, защото не е получил необходимото съдействие от собствениците. „Вчера дойдох, за да връча поканата за опис и с колегите направихме компромис да бъде отложен за днес сутринта. Отложихме го и сега си свършихме работата. Машините са оставени, работят, назначен е пазач от фирмата-собственик, така че вестникът продължава работа”, обясни още той.

По-късно през деня стана ясно, че Софийски градски съд е върнал в управлението на „Медийна група България” фирмата на Христо Грозев „БГ Приматинвест”.

Адвокатът на „Медийна група България Холдинг” Даря Пенкова постави под въпрос автентичността на обезпечителната заповед, с която тази сутрин съдия-изпълнител влезе в Полиграфическия комбинат и започна да описва запорираните вещи. „Поредният опит за манипулация на съдебната система”, заяви тя.

Частният съдия-изпълнител Стоян Якимов обясни, че има оригинална обезпечителна заповед, издадена от Софийски градски съд. „Аз без оригинална обезпечителна заповед, издадена от съда, няма как да извършвам каквито и да е действия”, каза той.

Каква е стойността на машините в Полиграфическия комбинат частният съдия-изпълнител не назова тъй като това е служебна тайна. До опис на имуществото се стигна след съдебните спорове между досегашните трима собственици Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев.

Конкуренти се опитват по неикономически начин да извадят облаги в своя полза. Така Огнян Донев - един от собствениците на „Медийна група България Холдинг”, коментира пред журналисти влизането на съдия-изпълнител в печатницата на групата. Той изрази убеденост, че конкуренти се опитват да надделеят особено в момент на предизборна ситуация. Сигналът, който е бил подаден към всички останали медии, използващи услугите на нашата печатница, ни навежда на мисълта, че се търси конкурентна облага, заяви Огнян Донев.

„Медийна група България-холдинг” ООД издава вестниците „24 часа”, „Труд” и „168 часа”.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини