БСП готви пълно паралелно броене на изборните резултати

БСП ще прави пълно паралелно преброяване на изборните резултати. Това се закани Младен Червеняков от БСП. Поводът е междинния доклад на наблюдателите на ОССЕ, които съвпадат с опасенията на социалистите.

Изборите до голяма степен няма да са честни, притеснява се Червеняков.

От левицата са смутени от констатациите на ОССЕ за съществуващата сериозна опасност за честността на изборите. В публикувания доклад се критикува бързо гласувания Изборен кодекс, оказвания натиск върху кандидат-кметове и общински съветници. Според ОССЕ липсва прозрачност в отделни избирателни комисии. Изразява се и притеснение от евентуалното купуване на гласове.

В доклада е засегнато и медийното отразяване на кампанията, а именно, че тя е платена, което поставя в неравностойно положение кандидатите. Журналистите пък не задавали критични въпроси.

Сериозно внимание е обърнато и на антиромските настроения и случая „Катуница."

Според Младен Червеняков факторът „страх" се наблюдава изключително остро на този вот. „Напрежението и страхът ескалират," заяви социалистът по време на пресконференция в централата на партията. Като пример той посочи разбитите партийни клубове на левицата в Габрово и Асеновград.

Членът на ОИК в Оряхово от квотата на БСП, който единствен подава сигнали за нередности, не е допуснат на заседание на ОИК, а кабинетът му е бил заключен.

Българският избирател на тези избори ще бъде пресиран от този голям фактор - страх, смята още Червеняков.

На пресконференцията стана ясно още, че в община Враца вече са подготвили чувалите с готовите изборни резултати. От БСП са смутени от това, че посланикът ни в Холандия Златин Трепов няма да може да гласува, защото е изваден от избирателните списъци.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини