Министър на МВР записан с класифицирана информация за руснаци

Иван Костов призова шефката на парламента Цецка Цачева да свика извънредно заседание на НС по скандалния случай със записа на разговора между български вътрешен министър и руски граждани

В скандалния запис на изпълняващия длъжността вътрешен министър Веселин Вучков и руснаци, има класифицирана информация, която не е била дадена на Консултативния съвет за Национална сигурност.

Това заяви Иван Костов в Смолян по случая със записа, в който министър Вучков обяснява на руснаците за охраната на Кирил Рашков и семейството му по време на бунтовете в Катуница.

Информацията касае   оперативните действия на МВР, но не е била казана на Консултативния съвет по национална сигурност, категоричен е Командира.

„Аз лично съм чел докладите и ви уверявам, че няма нито дума за това, което се говори в записа”, каза той.

Призовавам Цецка Цачева да свика извънредно заседание на НС или Президентът, който явно е ощетен, тъй като тази информация е била дължима и е трябвало да я получи по закон".

В  парламента премиерът Бойко Борисов трябва да обясни какви мерки ще вземе срещу този свой министър и защо тази класифицирана информация е укрита от КС по Национална сигурност. В двата доклада до КС не е имало нищо такова, нито пък е било споделено по-късно при разискванията, допълни Костов.

„Господин Вучков се беше разлял в една литература, общодостъпна, която не разбрах дори защо е класифицирана. Излиза, че и по тази линия КС е бил нещо като пародия, димка, с която се прикриват неправилни действия на МВР”.

Според Костов, укриването на подобна класифицирана информация, която обаче се споделяла  с чужд гражданин, е недопустимо и трябва да има реакция.

От записа ставало ясно, че МВР охранявало и се  грижело за цар Киро, че е стояло на една от страните в сблъсъка.

Скандалният запис за пръв път официално потвърждава подозренията на хората, че полицията и жандармерията са имали договорка с Кирил Рашков, както и той самият го  казва в интервю след като е бил арестуван.

"Не може такава информация да се споделя с друг освен с министър председателя, президента и Консултативния съвет, и то по съответния ред, камо ли пред чужда гражданин", коментира още Костов.

„В страната има потенциал за развитие на етническо напрежение, намирането на решение е политически въпрос”, каза още лидерът на ДСБ, който определи скандалът като „голям”, защото ДАНС вчера е потвърдила, че в държавата

има етническо напрежение, което може да се изостри, но целият случай в Катуница е  бил неглижиран от премиера като  „криминална история”.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини