ЕС ни глобява с милиарди заради заменките. Вестниците в събота

Темата за хвърлените димки пред Народното събрание присъства във всички съботни вестници.

„Мъж хвърли две димки пред Народното събрание.

Полицията търси съдействие от гражданите за установяването на самоличността на мъжа, задържан днес в района на парламента." - информира „Труд".

„Видимата възраст на мъжа е около 40 години, висок е 170 см, с нормално телосложение. Той е с черна, прошарена коса и с челно оплешивяване. Лицето му е овално с набола брада. Облечен е със синя тениска с къс ръкав и бежови къси панталони.

Гражданите, които разполагат с повече информация за непознатия, могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана." - се казва още в публикацията.

„В два поредни дни парламентът бе обект на провокации от анонимни извършители, които не предизвикаха материални щети, но всяха смут и страх сред депутатите. Докато течеше парламентарният контрол над министрите вчера, пред официалния вход на Народното събрание мъж без документи метна две димки. В захвърлена от него наблизо торба пък бяха открити детски пистолет и мобилен телефон. Въпреки че зоната пред НС е строго охранявана, в този момент полиция липсваше. Това наложи намесата на служителите от НСО, които излязоха навън, за да проучат какво се случва. По-късно районът бе отцепен." - пише в. „Сега".

„Задържаният се представил като Джон Смит от Нова Зеландия. Той категорично отказал да даде друга информация за себе си.

Извършен му е обиск, снети са му дактилоскопски отпечатъци, съобщиха от МВР." - допълва темата в. „Стандарт".

„Носената от мъжа чанта беше прибрана внимателно от служители на ДОТИ, заради опасения, че в нея може да има взривни вещества. В нея обаче не е открито нищо опасно, уточниха от МВР.

Мъжът беше отведен в столичното Първо РПУ. При проведените многократни разговори с него се е представил като гражданин на Нова Зеландия. Твърдял, че името му е Джон Смит и отказал да даде друга информация за себе си." - пише „Дневник", като уточнява, че полицията се затруднява да установи действителната самоличност на задържания.

Възможността на България да бъде наложена глоба от милиарди заради заменките не гори също е сред най-отразяваните теми в съботните вестници.

„Европейската комисия е започнала наказателно дело срещу България заради заменките на гори при правителството на тройната коалиция. Според комисията България е оказала нерегламентирана държавна помощ на частници, обяснява земеделският министър Мирослав Найденов на правителственото заседание в сряда.

На България ще бъде спрян достъпът до еврофондовете за залесяване, ще трябва да връщаме и огромни суми на ЕС, обяви вчера той пред парламента. На заседанието в сряда Найденов споменава, че санкцията може да е в размер на 2-8 млрд. лв., на колкото екоорганизациите изчисляват щетите от заменките. България може да бъде санкционирана и за заменки на ниви, където щетите ще са още по-големи, казва министърът.

Заменките на гори са правени от бившия министър Нихат Кабил и вицето в предишния кабинет Ивайло Калфин, обяви вчера той пред парламента."

„България може да се наложи да възстановява между 2 и 8 милиарда, ако бъде осъдена по наказателното дело, което Европейската комисия започна срещу страната за непозволена държавна помощ при сделки за замени на гори. Това е съобщил министърът на земеделието Мирослав Найденов по време на последното заседание на Министерския съвет... Така той за първи път потвърди лично, че Брюксел е започнал официално разследване по случая, за което "Дневник" съобщи преди дни.

От стенограмата става ясно, че едва тази седмица кабинетът обсъжда започналото разследване за замените. От документите, с които "Дневник" разполага обаче, става ясно, че България е била информирана за него още в края на юни. Решението пък е излязло в официалния вестник на ЕС в средата на септември. От самото земеделско министерство казаха преди дни и че в началото на септември са изпратили информация до ЕК по разследването." - пише „Дневник".

„Борисов спасява заменките с риск да отиде на съд в ЕС" - информира в. „Сега".

„С риск да доведе до огромни глоби за България правителството на Бойко Борисов упорито отказва да поиска съдебно разваляне на порочните замени на гори по времето на тройната коалиция. Вместо това кабинетът е решил да ги превърне в оръжие на ГЕРБ в кандидатпрезидентската надпревара срещу избраника на БСП Ивайло Калфин. Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание.

Заради бездействието на сегашната власт Брюксел започна официално разследване, което ще каже дали държавата е предоставила непозволена помощ, харизвайки гори и земи с неравностойни замени. Ако сделките "кон за кокошка" бяха развалени от сегашното правителство, наказателната процедура щеше да спре, защото държавата сама щеше да е отстранила нарушението." - се казва още в статията.

Друга европейска тема, засягаща България намира място на страниците на в. „Дневник". - руският газов гигант "Газпром" се интересува от придобиване на електроенергийни активи в България, Великобритания, Германия и страните от Бенелюкс.

Вестникът уточнява, че информацията е огласена от Денис Фьодоров, изпълнителен директор на поделението "ГазпромЕнергоХолдинг", което управлява активите на компанията в електроснабдяването.

"Той добави, че "Газпром" се интересува от купуване на съществуващи заводи или от изграждане на нови електроцентрали.

Фьодоров изрично подчерта, че компанията иска да придобие изцяло контрол над бизнеса, където ще участва, като активите може да бъдат купени срещу пари в брой." - допълва „Дневник".

В. „Труд" прогнозира нов пик на кризата:

„Българите затягат още колана, ръстът на износа продължава да намалява, а финансовото министерство отново залага консервативен вариант на разходите в бюджета за догодина. Сигналите, че държавата, бизнесът и гражданите се готвят за нов пик на кризата, бяха разчетени в данните на националната статистика за август - тревожно свиване на продажбите на дребно, спад на производството и най-слаб ръст на промишления износ от края на 2009 г.

"Спадът е странен. Заради туристите би трябвало да има ръст на вътрешната търговия. Като цяло данните на НСИ са лош сигнал", заяви пред "Труд" шефът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохазки. Той не изключи да се наложи за втори път да бъде намалена прогнозата за ръста на БВП за тази година.

Данните на статистиката съвпаднаха със засилващата се тревога в Европа, че кризата става все по-страшна."

В. „Стандарт" съобщава, че потребителската такса за преглед при личния лекар остава 2.70 лв. до края на годината:

„Очаква се до началото на следващата година да е изготвен механизъм, по който да се определя потребителската такса.

Тази седмица по време на заседанието на Министерския съвет беше решено всички такси, парични помощи, субсидии, хонорари, премии и награди, които са обвързани с минималната работна заплата, да бъдат отвързани от нея.

В бъдеще размерът на тези видове плащания ще бъде определян чрез подзаконови нормативни актове."

В. „Сега" отделя място на друга здравна тема - лечението на болните с онкологични заболявания.

"Заради липса на апарати за лъчетерапия около 8000 раково болни нямат достъп до навременно лечение, сочи проучване на комисията за защита от дискриминация. Според различни данни хората, които годишно имат нужда от лъчелечение, у нас са между 14 и 21 хиляди, което значи, че огромен брой нуждаещи се записват в листи на чакащи и не получават терапия навреме.

Поводът за проверката са зачестилите жалби в комисията за проблеми при лечението на онкоболни. Оплакванията са основно за забавена лъчетерапия и недостатъчното й финансиране и са както от пациенти, така и от лекари." - пише всекидневникът.

В. „24 часа" информира, че изчезналите 1000 вагона са намерени в Сърбия"

"Липсващите 1000 вагона от държавната железница са намерени. Те са изнесени зад граница в съседна Сърбия, а държавата ще търси начини да си ги върне обратно. Това каза финансовият мнинистър Симеон Дянков след среща със синдиката и министъра на транспорта за оздравяване на БДЖ.

Липсата на вагоните се оказва спънка в плана на управляващите, част от задълженията на БДЖ да бъдат погасени с пари от продажба на скрап."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини