Държавата върти далавера със субсидиите за пасища

Държавата върти далавера със субсидиите за пасища на животновъдите. Средствата идват от Европейския съюз. Поради препокриване на представените от стопаните парцели, правителството ги кара да възстановяват взетите в повече пари. Тези пари не се връщат в Евросъюза а се прибират от държавата. Настървени чиновници се опитват да вземат колкото се може повече от животновъдите. Това заяви след среща с министър Дянков в Кърджали лидерът на животновъдите в България Бойко Синапов.

 Дянков дойде в Кърджали за да изслуша стопаните от цяла Южна България за техните проблеми.За пореден път стана ясно,че въпросите които вълнуват животновъдите в планинските и полупланински райни са доста по различни от тези ,които занимават колегите им в равнината.

С ликвидирането на тютюнопроизводството животновъдството ще остане единствен поминък на хората в планината. Държавата вместо да го възроди го мачка. Ако не се вземат мерки вдигамве хората на масови протести, закани се Бойко Синапов. Той каза че срещи като тази се правят по стар сценарий. Четат се документи, повтарят се едни и същи неща,а реално нищо не се случва.

 Къде е местната власт попитаха животновъдите. Защо кметовете се сещат за нас само преди избори, бе най-често задавания въпрос.

 Министър Дянков увери присъстващите на срещата, че парите за поощряване на животновъдството за 20112 г. ще бъдат повече от тази година. Те ще бъдат заложени в бюджета за разлика от тази. Очакваме Европейския съюз да ни даде повече субсидии за зърнопроизводство. От тях ще заделим част и за животновъдите обещаха правителствени чиновници на фермерите.

 Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини