Райково ще се превърне в умалено копие на "Етъра"

Райково ще се превърне в ареалния комплекс на Смолян, обяви кметът на Смолян Дора Янкова.

Общината започва реализацията на проект с Гърция, за над 1 млн.лв., по който се предвижда реставрация на уникалната сграда на „Алибееви конак”. Архитектурната ценност ще се превърне в център за младежки обмен, родови и исторически изследвания. Паралелно с това започва и ремонт на „Шакировия конак”, закупен от старозагорски бизнесмен.

В плановете на общината е и реставрация на „Пепелска махала” заедно с римския мост и направата на калдъръмени улици в старинните части на квартала. Нова политика ще има и към автентичните родопски къщи в Долно Райково, заедно с къщата –музей „Ласло Наги”.  Така един от основните квартали на града, какъвто е Райково, ще стане уникален архитектурен център, конкурентен на Златоград,  създавайки възможности за развитие на туризма, културата и съхраняване на родопската история.

За плановете на местната власт, свързани със старинното архитектурно наследствов града, разказа кметът Янкова на среща с жителите от квартала, който я посрещнаха с хляб и сол пред читалище „Балкански просветител”.

Пред тях тя направи и отчет по отноше-

ние на свършеното през мандата в 4-те приоритета на общината.

По линия на образованието са вложени 1,2 млн.лв. за саниране и ремонт на Второ основно училище „Проф. Асен Златаров” и Природо-математическата гимназия. Обновени са и детските градини, а сградите на закритото ІІІ ОУ и детската градина в кв. Долно Райково са преустроени и реновирани в Българо-германски център за квалификация на кадри в туризма.

Най-сериозните инвестиции са в областта на уличното строителство, като реално от 2003г. насам то не е спирало, каза още кметът. Ремонтирани са улица „Родопи”, околовръстното шосе. Направени са и улиците „Тунджа”, „Васил Петлешков”, „Никола Филипов”, „Велико Търново”, „Добри Чинталов”, „Борова гора”, ½ от улица „Висарион Смоленски”. Пред завършване са и улиците „Станковица” и „Боровец”.

За довършване остава улица „Шипка”, в която също е направено доста, но все още не е това, което трябва. Само в стълбища в квартала са инвестирани над 360 000лв.

Сред инвестициите в Райково са и ремонтът и благоустрояването на читалищата „Орфееви гори” и „Балкански просветител”, както и първият в България изцяло саниран и благоустроен жилищен комплекс на улица „Бяло море”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини